Pierozki pieczone*

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Nie znalazlam takiego przepisu na cinie, wiec dopisuje. Jesli juz byl, to przepraszam i prosze o usuniecie tematu.
Przepis mam od mamy, pierozki moga byc robione i na slodko i na slono, u nas dzis byly z nadzieniem miesnym.
Ciasto:
- 15 dkg sera bialego
- 15 dkg ugotowanych ziemniakow
- 15 dkg maki
- 20 dkg masla (u mnie poszlo ok. 15 dkg)
JEsli opcja slodka, to nalezy dodac 15 dkg cukru, jesli slona, to szczypte soli.

Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto, rozwalkowujemy na grubosc ok. 4 mm, wycinamy kolka szklanka, napelniamy farszem, zlepiamy i pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 minut.

Farsze oczywiscie moge byc rozne: z pieczarek i cebuli, z miesa mielonego (taki dzis byl u nas: zostalo mi mieso z torciku z miesa mielonego - czyli mieso + cebula + kolendra posiekana + ser zolty + koncentrat pomidorowy + przyprawy), na slodko z dzemem lub slodkim serem.
Ciasto jest bardzo smaczne, takie listkujace.
Nasze pierozki zjedlismy popijajac barszczem czerwonym. Na focie dwa ostatnie pierogi:
 

Załączniki

  • DSC03591.JPG
    DSC03591.JPG
    124.6 KB · Wyświetleń: 0