IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Drożdżowa babka
Krystyna9
post 5 Mar 2010, 08:37
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.913
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Załączony plik  wielk2.JPG ( 126.48K ) Suma pobrań: 6


Załączony plik  wie6.JPG ( 136.91K ) Suma pobrań: 3


składniki:

* 250 g mąki (użyłam w 1/3 mąki krupczatki i 2/3 mąki luksusowej typ 550) + 1 łyżka do zaczynu
* 5 żółtek
* 110 ml mleka
* 70 g masła
* 5 + 1 łyżka cukru (ta jedna do zaczynu)
* 25 g drożdży
* szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko. Wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia
Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem, na bardzo gęstą i puszystą masę, tak aby nie wyczuwało się cukru. Dodać do mąki, dodać również wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić całość (ja wyrabiam robotem)
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodawać stopniowo do ciasta, które przez cały czas wyrabiamy. Po każdej porcji masła, wyrabiamy tak długo aż masło całkowicie połączy się z ciastem.
Miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrastania, w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto odgazować i ułożyć w formie babkowej (moja ma 24 cm średnicy-góra formy i 11 cm wysokości), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Formę dokładnie przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić ciasto do wyrastania.
Dobrze wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 40 - 45 minut

Załączony plik  wie3.JPG ( 133.19K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 5 Mar 2010, 19:30
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



Krystyno, jutro piękę icon_mrgreen.gif zapowiada się wspaniale
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 5 Mar 2010, 19:37
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



bardzo podobna do babki mojej babci http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4984, chyba zrobię jutro obie, żeby porównać efekty, zwłaszcza, że mojej zdjęcia wcięło icon_confused.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 6 Mar 2010, 18:20
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Zrobiłam icon_biggrin.gif bardzo puszysta jest, przed chwilą przekroiłam i zjadłam kawał icon_biggrin.gif
Bardzo dużo wyrosła, no i u mnie wystarczyło 30 minut w piecu, mocno się zrumieniła już po 20 minutach, chyba powinnam w nieco niższej niż 170 st. temp. piec

Załączony plik  dro_d_owe_Krystyny_001.jpg ( 173K ) Suma pobrań: 2


Załączony plik  dro_d_owe_Krystyny_008.jpg ( 157.51K ) Suma pobrań: 2


Teraz kończy wyrastać babka mojej babci Heli, zobaczymy jakie będą różnice.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 6 Mar 2010, 18:24
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.913
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(BeataSz @ 6 Mar 2010, 18:20 ) *
Zrobiłam icon_biggrin.gif bardzo puszysta jest, przed chwilą przekroiłam i zjadłam kawał icon_biggrin.gif
Bardzo dużo wyrosła, no i u mnie wystarczyło 30 minut w piecu, mocno się zrumieniła już po 20 minutach, chyba powinnam w nieco niższej niż 170 st. temp. piec

Teraz kończy wyrastać babka mojej babci Heli, zobaczymy jakie będą różnice.

Nooooooooooooo, wielgachna Ci wyrosła. Piękna
Z tym przyrumienianiem to wszystko zależy od piekarnika. Po 20 minutach to dopiero zaczęła nabierać kolorków. Ja musiałam swojej dorzucić jeszcze 5 minut, do podawanego wcześniej czasu.
Moja forma ma chudszą dziurkę (ten komin znaczy się), to może dlatego dłużej siedziała ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 6 Mar 2010, 18:50
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



piękna Ci wyszła beatkoeszowa, bardzo puszysta! mniam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 6 Mar 2010, 19:04
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



A Ty owieczko piekłaś?
Moja druga już w piekarniku siedzi, z aromatem rumowym icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 7 Mar 2010, 09:11
Post #8


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



CYTAT(BeataSz @ 6 Mar 2010, 21:04 ) *
A Ty owieczko piekłaś?
Moja druga już w piekarniku siedzi, z aromatem rumowym icon_biggrin.gif


Beatkoeszowa, upieklam babke ale mialam trefne drozdze, kupilam w biedronce i zaczyn cos nie chcial rosnac znimi, machnelam reka, ciasto wyrobilam robotem,postawilam na grzejniku i musialam wyjsc z domu na okolo 3h, gdy wrocilam ciasto bylo bardzo slabo wyrosniete- mniej niz 2krotnie, w piecu uroslo tylko do wysokosci foremki, wyszlo zbite choc smaczne- chlopaki zjadly icon_sad.gif moglam wylac te drozdze,a tak zepsulam caly wypiek:( ale bede probowac bo od lat marze o takiej puchatej babie drozdzowej na Wielkanoc, a z przepisu Krysi po prostu musi sie baba udać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 7 Mar 2010, 09:43
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.913
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Przykro mi Owieczko z powodu tych drożdży. Szkoda, że nie wywaliłaś od razu tego zaczynu. Mnie też trafiła się taka drożdżowa wpadka, tyle że to suche drożdże dały plamę, choć jeszcze sporo im brakowało czasu do końca terminu przydatności.
Ale nic to, następnym razem już wszystko pójdzie jak z płatka i będziesz miała wielgachną i puszystą babę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
h-elen
post 7 Mar 2010, 12:58
Post #10


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.673
Dołączył: 16-February 08
Skąd: półn.-zach.
Użytkownik nr: 7.687



Oooooo... jakie piękne baby........
Bardzo lubię drożdżowe ale nie bardzo mi wychodzi, tzn. nidgy takie jak Wasze - na wystawę icon_smile.gif
Mam pytanko niebabkowe, Krystyno czy te cudne pisanki juz zrobiłaś na Święta?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 7 Mar 2010, 13:15
Post #11


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.913
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(h-elen @ 7 Mar 2010, 12:58 ) *
Oooooo... jakie piękne baby........
Bardzo lubię drożdżowe ale nie bardzo mi wychodzi, tzn. nidgy takie jak Wasze - na wystawę icon_smile.gif
Mam pytanko niebabkowe, Krystyno czy te cudne pisanki juz zrobiłaś na Święta?

te pisanki są z porcelany ręcznie malowanej i wypalanej i niestety, nie jest to moje dzieło. Pamiątka z czasów dyrektorowania w Ćmielowie

Załączony plik  wie15.JPG ( 114.46K ) Suma pobrań: 0


mam jeszcze inne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
h-elen
post 7 Mar 2010, 13:22
Post #12


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.673
Dołączył: 16-February 08
Skąd: półn.-zach.
Użytkownik nr: 7.687



przepiękne! To wspaniała pamiątka.
Patrząc na zdjęcie oczy mi się śmieją a co do piero na żywo...Wiele radości wprowadzą w okresie świat.
Jak mawia młodzież, lubię takie klimaty... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sionia
post 9 Mar 2010, 21:35
Post #13


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.339
Dołączył: 3-May 06
Użytkownik nr: 1.706



Beatko,
jak wypadło porównanie bab?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 10 Mar 2010, 07:02
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.913
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



TUTAJ Beata napisała o obu babkach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sionia
post 10 Mar 2010, 09:29
Post #15


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.339
Dołączył: 3-May 06
Użytkownik nr: 1.706



Dziękuję Krystyno,
odnotowane obie do spróbowania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 14 Mar 2010, 10:24
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



W piatek upieklam ta babke i wyszla super.
Nie mialam z nia zadnego problemu.
W smaku jest bardzo smaczna, nie jest za slodka, ani za malo.
Nie wiem co mam jeszcze napisac icon_mrgreen.gif - bo bardzo szybko zniknela i juz prawie o niej zapomnialam icon_mrgreen.gif
Jak zrobie powtorke, to z pewnoscia napisze jeszcze raz "na swiezo" icon_wink.gif icon_mrgreen.gif

Aha.!! - Wyszla bardzo puszysza! - Jak wyciagalam ja z piekarnika, to czulam tylko ciezar formy icon_eek.gif
Sama babka byla leciutka! icon_biggrin.gif Swietna!!

Przepis oczywiscie zapisuje i wchodzi na stale. icon_lol.gif
Krysiu, bardzo dziekuje za kolejny swietny przepis bussi.gif cvety.gif

Jeszcze goraca icon_biggrin.gif lecker.gif

Załączony plik  babka_drozdzowa__1_.JPG ( 92.83K ) Suma pobrań: 0


I w przekroju

Załączony plik  babka_drozdzowa.JPG ( 83.79K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 16 Mar 2010, 07:53
Post #17


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.913
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Caritko, pięknie Ci wyrosła. Baba jak się patrzy. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do smaku bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Mar 2010, 17:43
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



icon_biggrin.gif Dziekuje, Krysiu bussi.gif
Byla swietna i bardzo smaczna!
anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 27 Mar 2010, 14:21
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(Krystyna9 @ 7 Mar 2010, 13:15 ) *
te pisanki są z porcelany ręcznie malowanej i wypalanej i niestety, nie jest to moje dzieło. Pamiątka z czasów dyrektorowania w Ćmielowie

Piękne. Kojarzą mi się z koralikami tensha. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 27 Mar 2010, 21:15
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



CYTAT(Sinistra @ 27 Mar 2010, 14:21 ) *
Piękne. Kojarzą mi się z koralikami tensha. icon_mrgreen.gif

roflmao_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st May 2019 - 08:38