Marraquetas

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Margot @ 7 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953180
icon_mrgreen.gif
, a muszą być na zakwasie bułki , bo ja znam jeden super przepis ale na samych drożdżach , ale taki co się robi dwa dni wiec wychodzą super
Choć mi te też wyszły wyjątkowo puszyste
Oczywisce ze moga byc na drozdzach - ja po prostu dla siebie szukam przepisu na bulki, ktore nie beda " mieciutkie pulchniutkie i wogole cycus " ,
tylko chrupiace i lekkie. Z duuuuzymi dziurami:)
qd
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Margot @ 7 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953209mam nadzieję ,że któreś posmakują Tobie
Ja tez mam taka nadzieje
A przed chwila zrobilam smieszna rzecz - weszlam na strone Petry, zeby zobaczyc jak sie po niemiecku! nazywa slod piekarski i plynny slod jeczmienny, bede niedlugo w Heringsdorf na zakupach, to sie rozejrze - juz wiem za czym
icon_smile.gif

qd 16 km od granicy w linii prostej
 

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
Margot, te bulki sa niesamowicie pyszne. Ja pieke bulki od kilku miesiecy i z reka na sercu powiem, ze takich dobrych jeszcze nie upieklam. Co prawda to byly moje pierwsze bulki na zakwasie, zawsze pieklam bulki na drozdzach a chleby na zakwasie. Nie jestem pewna czy to ten zakwas zrobil taka roznice czy po prostu proporcje skladnikow, w kazdym badz razie marraquetas przeszly moje oczekiwania. Czesc zjadl maz, czesc zostala dla chlopcow na dzis, a reszte zamrozilam. Ciekawa jestem jak beda sie "starzec". Przezornie zrobilam z podwojnej porcji, wiec wyszlo mi ich ze dwa tuziny. Nie mialam takiego sprytnego patyczka do zrobienia wglebien, wiec po prostu posluzylam sie ostrym nozem i zrobilam i dosc glebokie naciecia przed upieczeniem.

Wspaniale. Goraco polecam.
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
A mam jeszcze pain breton, Vermont Sourdough i jeszcze szwedzkiego razowca Mirabbelki, nawet po odstapieniu polowy sasiadom sporo zostalo. Tak to jest, jak sie ma hopla
zahnlos.gif
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Bardzo fajny, bulki tez niepotrzebnie upieklam z podwojnej porcji, wiec teraz mam za swoje
ugly_08.gif

Najgorsze, ze dzis tez bym chetnie cos upiekla, tylko nie wiem, gdzie bym to zmiescila
zahnlos.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Alu, szykuje dla Ciebie piekarskiego nobla za ten przepis, no wyszperalas prawdziwa perle. Bulki sa niebianskie, jutro znow je upieke!!!
 

Załączniki

  • Marraquetas_2.jpg
    Marraquetas_2.jpg
    53.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Marraquetas_1.jpg
    Marraquetas_1.jpg
    50.8 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Właśnie sobie skopiowałam te bułki i jesli nic nie stanie na przeszkodzie, to niezadługo je upiekę.