- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Bardzo szybkie w przygotowaniu danie.
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
łyżka masła
2-3 pełne łyżki śmietany ( daję gęstą 18%)
czosnek ( do smaku, ja używam granulowanego)
sól
trochę mąki do zagęszczenia
pierś z kurczaka
Szpinak rozmrozić i poddusić na maśle ( można podlać niewielką ilością wody, tak aby był "prytkowaty" w konsystencji), doprawić do smaku solą i czosnkiem, ew. oprószyć mąką i wymieszać chwilę jeszcze dusząc aby się trochę zagęścił, na koniec dodać śmietanę.
oddzielnie podsmażyć ( nie rumieniąc) pokrojoną pierś z kurczaka.
Mięso połączyć z sosem, chwilę razem poddusić.
Podawać z makaronem. (ja najchętniej z pappardelle).
Dzisiaj miałam z mięsem indyczym, ale wolę kurczaka.

1/2 opakowania mrożonego szpinaku
łyżka masła
2-3 pełne łyżki śmietany ( daję gęstą 18%)
czosnek ( do smaku, ja używam granulowanego)
sól
trochę mąki do zagęszczenia
pierś z kurczaka
Szpinak rozmrozić i poddusić na maśle ( można podlać niewielką ilością wody, tak aby był "prytkowaty" w konsystencji), doprawić do smaku solą i czosnkiem, ew. oprószyć mąką i wymieszać chwilę jeszcze dusząc aby się trochę zagęścił, na koniec dodać śmietanę.
oddzielnie podsmażyć ( nie rumieniąc) pokrojoną pierś z kurczaka.
Mięso połączyć z sosem, chwilę razem poddusić.
Podawać z makaronem. (ja najchętniej z pappardelle).
Dzisiaj miałam z mięsem indyczym, ale wolę kurczaka.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: