Szurpa

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Szurpa

Autorką jest Marina mieszkająca w Ufie.
-przepis z Izbushki

szurpa.jpg
-1 kg żeberek baranich(można zastąpić wieprzowymi)

-4 marchewki

-4 pomidory

-4 ziemniaki(duże)

-3 cebule

-koperek(pęczek)

-sól

Żeberka umyć,pociąć na paski,zalać zimną wodą (ok 3 l) i gotować do miękkości(przez 1-1,5 godz)-lekko posolić.

Wyjąć ugotowane mięso i do bulionu wrzucić pociętą na kawałki marchew i pomidory pokrojone w ćwiartki.

Gotować 20 min.

Gdy marchew jest miękka,dołożyć pokrojoną cebulę i ziemniaki.

Gotować do miękkości ziemniaków-około 10 minut.

Przed końcem gotowania posolić do smaku,dodać koperek i mięso.

Marina zaznaczyła,aby nie dawać żadnych innych przypraw.

Podobno na żeberkach wieprzowych zupa ma inny smak,ale nie mam dostępu do baraniny.
Robiłam ją wielokrotnie i zawsze wychodzi pyszna.Czasami do gotowania wrzucę parę łyżek kaszy.
Polecam
lecker.gif
 

Załączniki

  • szurpa.jpg
    szurpa.jpg
    105.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
zrobie

choc nazwa taka, ze myslalam, ze to moze cos brzydkiego
icon_lol.gif


Czy to musza byc baranie zeberka czy mozna zastapic innym kawalkiem jagniecieny?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zawsze robiłam na wieprzowych żeberkach,ale myślę że każdy kawałek baraniny będzie dobry,chodzi tutaj o smak i o kawał mięsa do obgryzania
lecker.gif
 

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
A ja właśnie nie chciałabym nic z baraniny, nawet młodej - mam jakiś uraz zapachowy z przeszłości.
Ale z żeberkami wieprzowymi bardzo chętnie.
lecker.gif