Paderborner Landbrot

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Paderborner Landbrot

Przepis z tej strony

Zaczyn:
250 g maki zytniej 1150
250 g wody
25 g zakwasu zytniego (uzylam z maki zytniej razowej)

Wymieszac, odstawic pod przykryciem w temperaturze pokojowej (lepiej 26 stopni C) na 16 godzin.

Ciasto wlasciwe:
500 g zaczynu
245 g maki zytniej 1150
120 g maki pszennej 1050
255 g wody
15 g soli
10 g drozdzy (opcjonalnie)

Wszystko razem wymieszac i wyrabiac przez 5 minut (wyrabialam mikserem). Zostawic pod przykryciem na 20 minut. Przelozyc do dobrze naoliwionej keksowki (o pojemnosci 1 kg ciasta, u mnie 30 cm). Zostawic do wyrosniecia na okolo 90 minut (Ketex wyrasta swoje chleby w temp okolo 30 C, ja zas zostawilam w temp. pokojowej, wiec nastepnym razem zostawie na troche dluzej, bo chleb byl jednak ciut za malo wyrosniety) lub 60 minut, jesli dodalismy drozdze.


Nagrzac piekarnik do 250 stopni C. Wierzch chleba nakluc "nakluwaczka" lub widelcem, grubszy drut do robotek recznych rowniez sie sprawdzi.*
Piekarnik naparowac, piec w temp. 250 stopni C do uzyskania odpowiedniego zarumienienia (u mnie 10 minut, nie lubie mocno przypieczonej skorki). Po 10 minutach wypuscic pare. Zmniejszyc temp. do 180 stopni C. Piec w opadajacej temp. ogolem 60 minut.

Chleb po wyjeciu z pieca posmarowac zimna woda w celu nablyszczenia skorki.

*nie mam pojecia, czy cos takiego istnieje w jezyku polskim
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Az specjalnie poszlam do kuchni po kromeczke, ma lekko wilgotny miazsz, absolutnie nie czuc zakwasu. Jak dalam do sprobowania sasiadce, to myslala, ze melase albo miod dodalam, a przeciez nie ma w nim ani grama "slodyczy". W smaku troche podobny do razowca zytniego z Piekarni po godzinach, inaczej nie jestem w stanie tego opisac.

Zaraz pojde po kolejna kromke
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
I ja upieklam ten chleb:) Co prawda do zaczynu dalam zytnią żurkową, ale do ciasta dalam biale mąki obie, zytnia i pszenną ,
a pszennej musialam ddoac 100 g wiecej, bo ciasto bylo plynne niemal.
Smaczne!
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,117
1,597
113
I w naszym wykonaniu, ale bez dodatku drożdży na płynnym zakwasie
icon_razz.gif
lecker.gif

niestety u nas bardzo długo wyrastał - 13 godzin w foremce i jeszcze mógłby porosnąć
icon_mrgreen.gif

W smaku kwaskowaty, ale bardzo smaczny
lecker.gif
mniam.gif

Na pewno do powtórki
daumen.gif


Paderborner_Landbrot.jpg
 

Załączniki

  • Paderborner_Landbrot.jpg
    Paderborner_Landbrot.jpg
    492.4 KB · Wyświetleń: 1

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Guciu, super zdjecie!
Tez nie dodawalam drozdzy, nastepnym razem, jak upieke (pewnie dopiero po swietach, bo nie chce mi sie maki do rodzicow wozic), to zostawie na 2-2,5 h, bo tyle czasu IMHO w mojej kuchni potrzebuje do wyrosniecia. Paderborner nie jest zbyt kwaskowatym chlebem, pewnie taki sie zrobil, bo bardzo powoli rosl.
gruebel_2.gif