IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Banosz zakarpacki / Банош закарпатский*
anni
post 21 Mar 2010, 12:36
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 284
Dołączył: 1-September 09
Skąd: Zachodna Ukraina
Użytkownik nr: 17.357



Załączony plik  DSC01280.JPG ( 160.48K ) Suma pobrań: 4

Banosz, to tradycyjne zakarpackie danie

Składniki:

* 150 - 200 g kaszy kukurydzianej, drobnej
* 600 - 800 ml tłustej śmietanki
* 100 g wędzonej słoniny (można użyć podgardle lub boczek wędzone)
* bryndza (najlepsza owcza)

Śmietankę wlać do rondla, doprowadzić do zagotowania, wsypać kaszę i gotować często mieszając ok. 15 minut (tak jak kaszę mannę), dopóki na wierzchu kaszy nie pojawią się krople tłuszczu. Banosz powinien być średniej gęstości.
Słoninę pokroić i podsmażyć do zrumienienia (rumiane skwarki ).
Na wierzch banasz utrzeć lub rozkruszyć bryndzę i posypać skwarkami.
Jeść, nie mieszając dania

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th October 2019 - 02:41