Cytrynowy sernik z bezą i wiórkami kokosowymi

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Sernik jest lekki, kremowy, wilgotny, nie za słodki, orzeźwiający. Na delikatnym spodzie pokrytym kwaśnymi powidłami. Ze słodką bezą i pachnącymi wiórkami kokosowymi. Wiosenny. Pyszny. Będzie dobry na Święta.

Upiekłam ten sernik z domowego białego sera... poezja
icon_smile.gif
Oczywiście każdy półtłusty twaróg będzie dobry.


Cytrynowy sernik z bezą i wiórkami kokosowymi

16 porcji

Kruchy spód

* 100g mąki pszennej
* 50g masła lub margaryny
* 2 łyżki cukru pudru
* 5 łyżek (ok. 100g) kwaśnego dżemu lub powideł, zmiksowanych

Formę (forma 22x22 cm lub tortownica o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli używamy tortownicy, należy dno wyłożyć papierem, zawinąć brzegi pod spód i dopiero zapiąć obręcz).
Z mąki, posiekanego masła i cukru zagnieść ciasto (zmiksowałam z malakserze), wysypać na dno formy i ugnieść równą warstwę. Wyłożyć zmiksowane powidła i delikatnie wyrównać łyżką. Podpiec w temp 200 stopni przez 10 minut.

Masa serowa


* 600g twarogu półtłustego
* 200g kwaśnej gęstej śmietany
* 100g cukru
* 2 jajka
* 2 żółtka (białka zachować na bezę i wstawić do lodówki)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* skórka otarta z jednej cytryny
* sok z połowy cytryny

Beza


* 2 białka
* szczypta soli
* 50g cukru
* 50g wiórek kokosowych

Twaróg zmielić dwukrotnie lub przetrzeć przez sito (polecam - ser jest przez to napowietrzony i bardzo lekki). Wymieszać ze śmietaną, dodać cukier, jajka, żółtka i cytrynę. Wszystko zmiksować do połączenia składników (ok. 3 minuty mikserem na średnich obrotach).
Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 30 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem (lub 170 stopni bez termoobiegu). Wierzch nie powinien się zrumienić (ew. przykryć folią aluminiową).
Pod koniec podanego czasu pieczenia ubić na sztywno białka z solą, powoli wsypując cukier.

Sernik wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć bezę, posypać wiórkami.
Ponownie wstawić do piekarnika obniżając temp. o 20 stopni - piec 15 minut.
Obniżyć temp. o kolejne 20 stopni (do 120 lub 140 stopni) i piec jeszcze 20-25 minut, aż wiórki będą lekko rumiane.

Zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 1 godzinę (beza lekko opadnie), następnie wyjąć z piekarnika.
Ostudzony sernik wstawić do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na całą noc lub dłużej).

sernik.jpg


sernikcytr.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
mniam.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Dziękuję dziewczyny.
icon_smile.gif

Jeśli Wam się podoba, to napiszę że jest co najmniej dwa razy tak smaczny jak ładny
mniam.gif


 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
ja to z tych co jedzą oczami i zaraz zjem monitor - bosko wygląda i kto wie czy jutro nie podejmę tego tematu.