Pstrąg pieczony w czerwonym winie, z pieczarkami i cebulą*

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
pstr_g.jpg

Pstrąg pieczony w czerwonym winie z pieczarkami i cebulą.
2 porcje

* 2 świeże oczyszczone pstrągi (po ok. 250g każdy)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 ząbki czosnku, roztarte
* 6 gałązek natki pietruszki
* 1 duża cebula, pokrojona w piórka
* 4 pieczarki, w plasterki
* 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
* 100 ml czerwonego wytrawnego wina
* 50 ml wywaru mięsnego (np. rosołu z dnia poprzedniego)
* 2 łyżki octu balsamicznego
* 3 ćwiartki cytryny
* masło do wysmarowania formy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ryby umyć i osuszyć. Wewnątrz i na wierzchu natrzeć solą i oprószyć pieprzem.
Do środka każdej ryby wcisnąć trochę soku z cytryny, wetrzeć roztarty czosnek i włożyć po 3 gałązki natki pietruszki.
Naczynie żaroodporne (używam pojedynczych) natrzeć masłem, ułożyć ryby. Obłożyć cebulą, pieczarkami i plasterkami czosnku. Równomiernie polać winem i wywarem.
Piec 25 minut, wyłączyć piekarnik.
Ostrożnie zlać sos na patelnię (ryby wstawić do wyłączonego piekarnika), dodać ocet balsamiczny i zredukować na dużym gazie do 1/3 objętości. Polać ryby i podawać z ćwiartkami cytryny.

pieczony.jpg
surowy.jpg
 

Załączniki

  • pieczony.jpg
    pieczony.jpg
    81.9 KB · Wyświetleń: 0
  • surowy.jpg
    surowy.jpg
    68.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pstr_g.jpg
    pstr_g.jpg
    49 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: