Łosoś na sałacie pod sosem śmietanowo-musztardowym*

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Przygotowałam w ramach kuchni niemieckiej, chociaż nie wiem czy łososia Niemcy namiętnie jadają.
Obstawiałabym raczej dorsza... ale łososia miałam dostępnego to zrobiłam łososia.
Sos na pewno ma korzenie niemieckie.

2 porcje


* 2 filety lub dzwonka z łososia po ok. 180 g każdy
* 100 ml białego wytrawnego wina
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos

* 1 łyżeczka masła
* 100g śmietany 18-22%
* 2 łyżki ostrej musztardy
* wino z marynowania ryby
* pieprz do smaku
* papryka w proszku

Liście sałaty do podania


Ryby oskrobać z łusek, umyć i osuszyć.
Ułożyć w miseczce, zalać winem, odstawić na 20 minut. W połowie czasu obrócić na druga stronę.
Wyjąć ryby z wina (wino zachować), lekko posolić i oprószyć pieprzem. Usmażyć na oleju po ok. 6-7 minut z każdej strony (na średnim ogniu).

W czasie kiedy ryba się smaży przygotować sos.
W rondelku na małym ogniu rozgrzać masło, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Kiedy śmietana się zagotuje dodać musztardę, wlać wino i lekko popieprzyć. Gotować na dużym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę.

Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty, położyć rybę i polać sosem. Oprószyć papryką i posypać natką pietruszki.


osok.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Dziś łososia robiłam ponownie, z tym że do sosu dodałam pół łyżeczki miodu. Danie podałam z kaszą jaglaną.
Jeszcze lepszy!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: