CIASTO JABŁKOWE Z POLEWĄ MIGDAŁOWĄ
2 kg jabłek startych na tarce
5dag cukru
łyżeczka cynamonu
Na ciasto:
- 30g maki
- 10g cukru
- 20g masła
- ½ torebki proszku do pieczenia
- ½ torebki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować i włożyć do formy.
NA KREM:
- 70g mielonych orzechów włoskich i cukru
- 60g masła i mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki kremu utrzeć na masę i wyłożyć na ciasto, posypać bułka tartą. Starte jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie wyłożyć je na krem. Piec około 45 min. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie na małym ogniu podgrzewać miód, śmietanę i masło jak się wszystko rozpuści dodać łyżeczkę mąki i migdały wymieszać. Polewę wylać na ciasto i zapiekać jeszcze 15 minut.
NA POLEWĘ:
- 160g miodu
- 100g śmietany kwaśnej
- 40 dag masła
- 100g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka mąki
2 kg jabłek startych na tarce
5dag cukru
łyżeczka cynamonu
Na ciasto:
- 30g maki
- 10g cukru
- 20g masła
- ½ torebki proszku do pieczenia
- ½ torebki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować i włożyć do formy.
NA KREM:
- 70g mielonych orzechów włoskich i cukru
- 60g masła i mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki kremu utrzeć na masę i wyłożyć na ciasto, posypać bułka tartą. Starte jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie wyłożyć je na krem. Piec około 45 min. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie na małym ogniu podgrzewać miód, śmietanę i masło jak się wszystko rozpuści dodać łyżeczkę mąki i migdały wymieszać. Polewę wylać na ciasto i zapiekać jeszcze 15 minut.
NA POLEWĘ:
- 160g miodu
- 100g śmietany kwaśnej
- 40 dag masła
- 100g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka mąki