Witajcie!
do tej pory tylko podkradałam przepisy z tego forum, więc chyba czas żebym się też czymś podzieliła
przepis znalazłam w "Przyślij przepis", wypróbowałam go dzisiaj i stwierdzam że jest godny polecenia. Danie jest szybkie, łatwe i smaczne.
Ryba w pomiedorach
Składniki:
4 filety rybne (w mojej wersji był mintaj)
cebula
pęczek koperku i szczypiorku
3 pomidory
mąka
sól
pieprz
mielona ostra papryka
olej do smażenia
Pokroić każdy filet na 3 części, cebulę obrać i pokroić w pióra. Pomidory w ósemki, koperek i szczypiorek posiekać. Tutaj była moja mała zmiana - zamiast świeżych pomidorów dałam takie z puszki (240 ml). Filety posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Wyjąć je na talerz i na reszcie oleju zeszklić cebulę. Dodajemy pomidory i czekamy aż zrobi się sos. Doprawiamy do smaku. Ja oprócz soli dałam jeszcze chili i pikantną mieszankę pieprzów, więc paliło trochę w podniebienie. Potem do sosu dodać rybę. Dodać szczypiorek i koperek.
Delikatnie wymieszać, przykryć i podusić chwilkę. Ja podawałam z ryżem, ale można podawać z czym kto lubi
Jak już się wszystko wymiesza to potrawa robi się bardzo gęsta (mąka ścina całą wodę i robi się krochmal
) dlatego warto mieć pod ręką sok pomidorowy albo czystą przegotowaną wodę. A szczypiorek i koperek najlepiej dodać na sam koniec, kiedy porcje są już na talerzach. Wtedy zieleninka pozostaje świeża i aromatyczna
Zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić bo rodzinka wszystko pochłonęła ...
Życzę smacznego!

do tej pory tylko podkradałam przepisy z tego forum, więc chyba czas żebym się też czymś podzieliła

Ryba w pomiedorach
Składniki:
4 filety rybne (w mojej wersji był mintaj)
cebula
pęczek koperku i szczypiorku
3 pomidory
mąka
sól
pieprz
mielona ostra papryka
olej do smażenia
Pokroić każdy filet na 3 części, cebulę obrać i pokroić w pióra. Pomidory w ósemki, koperek i szczypiorek posiekać. Tutaj była moja mała zmiana - zamiast świeżych pomidorów dałam takie z puszki (240 ml). Filety posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Wyjąć je na talerz i na reszcie oleju zeszklić cebulę. Dodajemy pomidory i czekamy aż zrobi się sos. Doprawiamy do smaku. Ja oprócz soli dałam jeszcze chili i pikantną mieszankę pieprzów, więc paliło trochę w podniebienie. Potem do sosu dodać rybę. Dodać szczypiorek i koperek.
Delikatnie wymieszać, przykryć i podusić chwilkę. Ja podawałam z ryżem, ale można podawać z czym kto lubi

Jak już się wszystko wymiesza to potrawa robi się bardzo gęsta (mąka ścina całą wodę i robi się krochmal


Zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić bo rodzinka wszystko pochłonęła ...
Życzę smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: