Mazurek z powidłami śliwkowymi, kajmakiem i gorzką czekoladą

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Wstyd przyznać, ale mazurków nigdy nie jadałam.
W moim rodzinnym domu nie robiło się ich, a jedyny (kupny) jaki miałam okazję kiedyś skosztować skutecznie obrzydził mi mazurki na wiele lat.
W tym roku postanowiłam przełamać się i zrobiłam 3 mazurki.
Jeden z nich powstał jako czysta improwizacja, bowiem smażyłam niedawno powidła śliwkowe (tak, tak, w marcu
icon_mrgreen.gif
), których nieco zostało mi niezapasteryzowanych. Postanowiłam je wykorzystać jako smak, który przełamie słodycz domowej masy kajmakowej z whisky i czekolady.

Powstał mazurek na sypkim orzechowym niesłodkim spodzie (ostatnio lubuję się w takich sypkich ciastach i ciasteczkach), z idealnie wyważoną masą.



Składniki na ciasto


Z tej porcji ciasta powstają dwa spody - jeden piekłam w formie 22x22 cm, drugi w tortownicy fi 20 i zostało mi jeszcze nieco na ozdoby - dopisałam 06.04.

* 100g mąki krupczatki
* 100g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
* 100g masła
* 1 żółtko

Ze składników zagnieść ciasto (posiekałam wszystko w malakserze, aby powstały okruszki), wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść równą warstwę.
Upiec przez 15 minut w temp. 200 stopni (ciasto może nieco popękać, nie nalezy go wyjmować z formy, dopóki całkowicie nie ostygnie. Później należy robić to bardzo ostrożnie).


Na wierzch

na 1 mazurek

* 150g powideł śliwkowych bez cukru lub mało słodkich

Masa kajmakowa z whisky
przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki "Ciasteczka" dostępnej niegdyś w Lidlu

* 70g brązowego cukru
* 200g tłustej kwaśnej śmietany (min. 30%)
* 70g miodu
* 50ml whisky

Cukier rozpuścić w rondlu lub na patelni (nie mieszając), zachowując ostrożność dodać śmietanę (może trochę pryskać) i dokładnie wymieszać (robię to trzepaczką rózgową).
Dodać miód i gotować na małym ogniu (pilnując i co jakiś czas mieszając) przez ok. 30-40 minut.
Łyżeczka masy wyłożona na talerzyk powinna po wystudzeniu zastygać.
W razie potrzeby można masę gotować nieco dłużej lub (gdyby była za gęsta) dodać 1-2 łyżki śmietany.
Kiedy mamy pewność, że masa ma już odpowiednią konsystencję, dodać whisky.


* 100g rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady


Wykonanie


Na wystudzony spód wyłożyć równą warstwę lekko podgrzanych powideł, zostawić aż wystygną.
Wyłożyć masę kajmakową i kiedy zastygnie pokryć warstwą lub wzorkami z czekolady.
Można ozdobić migdałami lub orzechami (posiekanymi lub w całości).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: