Warzywna strata z serem
Na niedzielne sniadanko lub na lunch:
1 1/2 szkl cebuli posiekanej
30 dag pieczarek w plasterki
3 lyzki oliwy z oliwek
2 czerw papryki - w cienkie paaseczki
2 zielone papryki - w cienkie paseczki
Ciabata rolls pociete w kostke 2,5 cm- ok 9 szklanek
2 1/2 szkl cheddar sera- statrego na tarce
1 szkl Parmerzanu
13 jaj
3 3/4 szkl 2%mleka
3 lyzki musztardy Dijon
Tabasco sos
1 lyzeczka ulubionych ziol-oregano, majeranek , bazylia
Na duzej patelni na oliwie z oliwek podsmazyc cebule i pieczarki az cebula bedzie miekka.
Dodac papryki, sol i pieprz a takze nasze ziola do - gotowac przez nastepne 15 minut az sok z pieczarek wyplynie a nasze warzywka bede mieksze
Polowe naszej pokrojonej ciabatty wykladamy do zaroodopornego naczynia ktore wczsniej smarujemy maslem. Naczeynie powinno byc dosc plytkie i duze. Na chleb nakladamypolowe warzy, na to polowe startego cheddar i parzemrzanu
Na sery nalozyc pozostala czesc ciabatty , nastepnie warzywa i cheddar i parmerzan
W miseczce wymieszac jaja, mlekoi musztarde, dodac tabasco sos , sol i pieprz - Mieszanke jajeczna wyalc na nasza strate- wstawic do lodowki na noc
Kiedy jestesmy gotowi do pieczenia straty , po wyciagnieciu z lodowki , zostawiamy strate na 15 minut w pokojowej temperaturze
Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy przez 50 - 60 minut
Strata jest gotowa kiedy bedzie pulchna i zlotawego koloru

Na niedzielne sniadanko lub na lunch:

1 1/2 szkl cebuli posiekanej
30 dag pieczarek w plasterki
3 lyzki oliwy z oliwek
2 czerw papryki - w cienkie paaseczki
2 zielone papryki - w cienkie paseczki
Ciabata rolls pociete w kostke 2,5 cm- ok 9 szklanek
2 1/2 szkl cheddar sera- statrego na tarce
1 szkl Parmerzanu
13 jaj
3 3/4 szkl 2%mleka
3 lyzki musztardy Dijon
Tabasco sos
1 lyzeczka ulubionych ziol-oregano, majeranek , bazylia
Na duzej patelni na oliwie z oliwek podsmazyc cebule i pieczarki az cebula bedzie miekka.
Dodac papryki, sol i pieprz a takze nasze ziola do - gotowac przez nastepne 15 minut az sok z pieczarek wyplynie a nasze warzywka bede mieksze
Polowe naszej pokrojonej ciabatty wykladamy do zaroodopornego naczynia ktore wczsniej smarujemy maslem. Naczeynie powinno byc dosc plytkie i duze. Na chleb nakladamypolowe warzy, na to polowe startego cheddar i parzemrzanu
Na sery nalozyc pozostala czesc ciabatty , nastepnie warzywa i cheddar i parmerzan
W miseczce wymieszac jaja, mlekoi musztarde, dodac tabasco sos , sol i pieprz - Mieszanke jajeczna wyalc na nasza strate- wstawic do lodowki na noc
Kiedy jestesmy gotowi do pieczenia straty , po wyciagnieciu z lodowki , zostawiamy strate na 15 minut w pokojowej temperaturze
Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy przez 50 - 60 minut
Strata jest gotowa kiedy bedzie pulchna i zlotawego koloru