Kacze udka w sosie sliwkowym*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
kaczuchy.JPG

Przepis z magazynu BBC Good Food

8 sliwek, przekrojonych na pol
1 czerwona papryka, pokrojona na kawalki
2 czerwone cebule pokrojone w cwiartki
6 udek kaczych
starty korzen imbiru dlugosci kciuka
2 chilli posiekane
2 lyzeczki mieszanki 5 przypraw
2 gwiazdki anyzu
1 kawalek kory cynamonowej
250ml rosolu
150ml sosu sliwkowego

1. Rozgrzac piekarnik do 160C. Nasmarowac brytfanne olejem i wrzucic sliwki, papryke i cebule
2. delikatnie ponacinac skore na udkach i natrzec mieszanina imbiru, chilli, mieszanki 5 przypraw i odrobiny oleju.
3. Ulozyc udka w brytfannie, wrzucic anyz i cynamon, zalac wrzacym rosolem do ktorego na sam koniec dodany zostal sos sliwkowy, zakryc folia
4. Piec przez 1,5h, nastepnie odkryc folie i piec dodatkowo przez 30 min
5. Wyciagnac udka, odcedzic sos i gotowac az sie zredukuje
Mozna mrozic

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • kaczuchy.JPG
    kaczuchy.JPG
    165.3 KB · Wyświetleń: 2