Zupa z kurczaka z kukurydzą*

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z książki "Gotujmy razem - kuchnia chińska"

Zupa z kurczaka z kukurydzą

Składniki:
150 g słodkiej kukurydzy z puszki
3 szklanki bulionu drobiowego
2 średniej wielkości ugotowane piersi kurczaka
12 miniaturowych kolb kukurydzy, posiekanych
2,5 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
kilka kropli sosu chili
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Część kukurydzy zalać bulionem i zmiksować na puree. Resztę bulionu wlać do garnka.
Kurczaka pokroić na cienka paski, dodać do bulionu. Dodać puree z kukurydzy i miniaturowe kolby kukurydzy. Zamieszać, przykryć, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Dodać imbir i sos sojowy, gotować dalsze 10 minut. Dodać sos chili, zamieszać. Spróbować i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Ja dałam puszkę kukurydzy, 6 szklanek bulionu, 3 piersci kurczaka, imbiru dałam na oko, sos mam tylko ciemny, chili dałam łyżeczkę. Podałam z chińskim makaronem i posypałam natką
icon_smile.gif


zupa_z_kurczaka_z_kukurydza.jpg

 

Załączniki

  • zupa_z_kurczaka_z_kukurydza.jpg
    zupa_z_kurczaka_z_kukurydza.jpg
    173.7 KB · Wyświetleń: 2