- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Tradycyjny sposób gotowania ryżu w Chinach.
Przepis według K. Pospieszyńskiej z książki "Kuchnia chińska" Warszawa 1990.
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki wypłukanego ryżu
Wodę zagotować, wsypać ryż, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 5 minut.
Ostudzić, przełożyć ryż na talerz, wygładzić.
Talerz z ryżem umieścić na wkładce do gotowania na parze, gotować w szczelnie zakrytym garnku przez 25-30 minut.
Ja gotuję w elektrycznym naczyniu do gotowania na parze .
Ryż gotowany w ten sposób ma pięknie ugotowane ziarenka - niby każde jest osobno, ale nie rozsypuje się i da się jeść wygodnie pałeczkami.

Przepis według K. Pospieszyńskiej z książki "Kuchnia chińska" Warszawa 1990.
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki wypłukanego ryżu
Wodę zagotować, wsypać ryż, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 5 minut.
Ostudzić, przełożyć ryż na talerz, wygładzić.
Talerz z ryżem umieścić na wkładce do gotowania na parze, gotować w szczelnie zakrytym garnku przez 25-30 minut.
Ja gotuję w elektrycznym naczyniu do gotowania na parze .
Ryż gotowany w ten sposób ma pięknie ugotowane ziarenka - niby każde jest osobno, ale nie rozsypuje się i da się jeść wygodnie pałeczkami.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: