Ryż gotowany na parze*

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Tradycyjny sposób gotowania ryżu w Chinach.
Przepis według K. Pospieszyńskiej z książki "Kuchnia chińska" Warszawa 1990.

- 2 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki wypłukanego ryżu

Wodę zagotować, wsypać ryż, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 5 minut.
Ostudzić, przełożyć ryż na talerz, wygładzić.
Talerz z ryżem umieścić na wkładce do gotowania na parze, gotować w szczelnie zakrytym garnku przez 25-30 minut.
Ja gotuję w elektrycznym naczyniu do gotowania na parze .

Ryż gotowany w ten sposób ma pięknie ugotowane ziarenka - niby każde jest osobno, ale nie rozsypuje się i da się jeść wygodnie pałeczkami.

IMG_0095p.JPG

IMG_0099p.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0095p.JPG
    IMG_0095p.JPG
    34.7 KB · Wyświetleń: 4
  • IMG_0099p.JPG
    IMG_0099p.JPG
    43.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy