Duszonka słoikowa*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Właśnie w tym celu nabyłam bdb mięso mielone. Bez hormonów i antybiotyków.
Robiłam kiedyś i wyszło dobre, ale nic nie pamiętam jeśli chodzi o przyprawy.
Myślę że dodawałam sól pęklującą co się mija z celem. Robić samemu żeby samemu dodawać chemię...
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Buka, nie ten link
icon_smile.gif
.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Dzięki, poprawiłam.
icon_redface.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Ryzyk, fizyk, zrobiłam z surowym czosnkiem dobrze roztartym z solą. Miałam 2,7 kg mięsa; wyszło mi 12 słoiczków a' 350 ml.
Zamiast zwykłego pieprzu, dałam cytrynowy, więc spodziewam się lekko żółtego tłuszczyku.
icon_smile.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Ta kielbasa w sloikach bardzo mi sie podoba. Przeczytalam wszystkie komentarze i nie wiem czy dawac sol peklowa czy normalna.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Pan kilkakrotnie powtarzał, by nie dodawać peklosoli, tylko zwykłą, warzoną.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Buka @ 26 Aug 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1648500Ufff
icon_lol.gif
Przyznam się, że bałam się troche, czy Ci podejdzie, chociaż to nie mój przepis, a tylko go tu zamieściłam.
To świetna wędlina na wycieczki, na szybki obiad dorobic sos i podac z kluskami, i wiadomo co się je.
Ja też trzymam w lodówce, ze względu na galaretkę.
icon_smile.gif
Moja teściowa kiedyś podobnie mięso w słoikach robiła, tylko w większych kawałkach i mniej doprawione. Pamiętam, jak raz z mężem dostaliśmy takie mięsiwo, miało być na obiad na wyjeździe pod namiot, a my, jak tylko poczuliśmy zapach, to zjedliśmy wszystko na poczekaniu prosto ze słoika. U mnie w domu za to w słoiki kładło się usmażone już mięso i dopiero wtedy pasteryzowało. Wersja teściowej bardziej mi smakowała
icon_smile.gif
A z większą ilością przypraw smakuje mi jeszcze bardziej, bo lubię wyraziste smaki.

Edit: dałam mamie na spróbowanie, też jej smakowało, tylko wydaje jej się trochę za słone, ale na chlebie jest ok. Ja mam ogólnie szczodrą rękę do soli, to i łyżki były "z górką". Przepis w każdym razie już zdążyła sprzedać dalej swojej bratowej. Okazało się przy okazji, że mama jest chyba fanką tego faceta z linka, bo go po głosie rozpoznała, gdy rozmawiam z nią przez telefon i jednocześnie oglądałam przepis na YouTube.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Joanna @ 26 Aug 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1648526Ryzyk, fizyk, zrobiłam z surowym czosnkiem dobrze roztartym z solą. Miałam 2,7 kg mięsa; wyszło mi 12 słoiczków a' 350 ml.
Zamiast zwykłego pieprzu, dałam cytrynowy, więc spodziewam się lekko żółtego tłuszczyku.
icon_smile.gif
Ciekawe, jak ocenisz smak z tym czosnkiem. Osobiście wołałabym, żeby mi nie pachniało kiełbasą. Ale gustibusy różne są.
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
No ja ni groma nie pamiętam co robiłam, ale wyszła bardzo dobra mielonka.
Specjalnie kupiłam słoiki. Nie są duże 0.25 ale szerokie i proste. Nie mają tego wgłębienia przy zakrętce więc fajnie się wyjmuje.

Nie wiem czy jutro przed pracą zdążę. Pewnie nie, bo i włosy umyć i ułożyć... Zobaczymy.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dobra ta kielbasa. Cos jakby biala smakuje.

Buko, pasteryzujesz w instapocie? Nie podoba mi sie to gotowanie poltorej godziny i jeszcze 2x po pol.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Duszonkę, tę z pierwszego postu, gotowałam w szybkowarze, a tę drugą nie. Niedługo będę robić nową tuszonkę, to na pewno zapasteryzuję (a właściwie wysterylizuję) w szybkowarze, porównam organoleptycznie z zachowaną starą i sprawozdam. Nie powinno być różnic, bo słoiki szczelnie zamknięte, ale zobaczymy.
Jak długi czas sterylizacji w szybkowarze? Przyjmuje się, że tyle, ile trzeba czasu, żeby potrawę ugotować + 50%.
A to zalezy również od samego garnka, w instrukcji powinno być podane osiągane przez garnek cisnienie i czasy gotowania dla poszczegolnych rodzajów składników.
(1 bar = 0,99 atm, co daje wzrost temp. o około 10 stopni ponad 100, co wystarczy do sterylizacji )
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Oj rozpedzilas się
icon_biggrin.gif


nie mam i nie zamierzałam ale tubylcy bardzo chwalą, a małżonek oświadczył, że szybkowar Zepterz wysiadł na amen. Przyznam, że niemal odetchnęlam z ulgą. Nie przypominam sobie nic w mojej kuchni co by mogło dorównać bublowatoscia.
Teraz mogę poczekać na dobrą ofertę i kupić porządny sprzęt za 1/4 tego co było zapłacone ponad 20 lat temu
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Nie masz i nie zamierzasz? Nie wiem, czy wyrazy wspólczucia z powodu nie odczuwania braku tutaj wystarczą.
rofl.gif

Raczej kondolencje z powodu czasu straconego przy kuchni.
fiesgrins.gif

Serio, jeśli w ogole, to tylko elektryczny.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie zamierzalAM. Ale zmienilam zdanie
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Mądra dziewczynka.
knuddel.gif