- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Swietny przepis Ching z magazynu Delicious ("Szkola woka"
marynata:
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzeczka startego korzenia imbiru
1 lyzeczka wina Shaohsing
1 lyzeczka sosu sojowego
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 lyzeczka brazowego cukru
250g poledwicy wolowej, pokrojonej w cieniutkie plasterki
maka ziemniaczana
1 jajko, roztrzepane w miseczce
ziarna sezamu
olej
1 lyzka wina Shaohsing
2 papryki pokrojone na kawalki
100ml bulionu wolowego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 lyzeczka brazowego cukru
1 lyzeczka maki kukurydzianej
1. Pokrojona wolowine wymieszac ze skladnikami marynaty i odstawic w chlodne miejsce na pol godziny
2. Kazdy kawalek wolowiny obtoczyc w mace ziemniaczanej, jajku a nastepnie w sezamie
3. Smazyc na rozgrzanym woku ok 1-2 min, odlozyc na talerzyk
4. Na patelnie wylac wino i wrzucic papryke, obsmazyc ok 2 min
5. Dodac bulion, sos sojowy, olej sezamowy, cukier i make kukurydziana, podsmazyc jeszcze 2 min
6. Wrzucic mieso, wymieszac tak by obkleilo sie sosem i zdjac z ognia
SMACZNEGO
marynata:
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzeczka startego korzenia imbiru
1 lyzeczka wina Shaohsing
1 lyzeczka sosu sojowego
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 lyzeczka brazowego cukru
250g poledwicy wolowej, pokrojonej w cieniutkie plasterki
maka ziemniaczana
1 jajko, roztrzepane w miseczce
ziarna sezamu
olej
1 lyzka wina Shaohsing
2 papryki pokrojone na kawalki
100ml bulionu wolowego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 lyzeczka brazowego cukru
1 lyzeczka maki kukurydzianej
1. Pokrojona wolowine wymieszac ze skladnikami marynaty i odstawic w chlodne miejsce na pol godziny
2. Kazdy kawalek wolowiny obtoczyc w mace ziemniaczanej, jajku a nastepnie w sezamie
3. Smazyc na rozgrzanym woku ok 1-2 min, odlozyc na talerzyk
4. Na patelnie wylac wino i wrzucic papryke, obsmazyc ok 2 min
5. Dodac bulion, sos sojowy, olej sezamowy, cukier i make kukurydziana, podsmazyc jeszcze 2 min
6. Wrzucic mieso, wymieszac tak by obkleilo sie sosem i zdjac z ognia
SMACZNEGO