Smażony makaron z jarzynkami i mięsem*

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Potrawa z kuchni pekińskiej - Według przepisu K.Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984

Składniki:
- 20 dkg mięsa z piersi kurczaka (lub chudego schabu)
- 20 dkg makaronu nitki
- pół szklanki porów pokrojonych na paseczki
- szklanka pieczarek pokrojonych na plasterki
- szklanka cienko poszatkowanej kapusty
- pół szklanki cebuli pokrojonej w piórka
- 3 łyżki rosołu z kury lub wody
- pół szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu

Marynata:
- 1 łyżka wódki wyborowej
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- białko z małego jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju

Składniki marynaty wymieszać, odstawić.
Mięso pokroić na cienkie paski, wymieszać z marynatą, odstawić na pół godziny.
Makaron ugotować, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, dokładnie osączyć, wymieszać z łyżką oleju, odstawić.
Cztery łyżki oleju mocno rozgrzać na woku na średnim ogniu.
Włożyć mięso, stale mieszając smażyć 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, odstawić.
Wlać na patelnię łyżkę oleju, rozgrzać przez pół minuty na ostrym ogniu.
Dodać do gorącego oleju por, kapustę, pieczarki i cebulę i stale mieszając smażyć 3 minuty.
Wlać rosół, osolić, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody, zamieszać, przełożyć jarzynki z sosem do miski, odstawić, zmniejszyć płomień.
Wlać 3 łyżki oleju, podgrzewać przez pół minuty, włożyć makaron, mieszając smażyć 3-4 minuty, dodać sos sojowy, pieprz, jarzynki i mięso, zamieszać i stale mieszając smażyć dalsze 2 minuty.
Podawać na gorąco

makaron1cp.JPG
 

Załączniki

  • makaron1cp.JPG
    makaron1cp.JPG
    46.6 KB · Wyświetleń: 3

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Mam tę książkę
daumen.gif
To była chyba jedyna dostępna książka z kuchnią chińską w tamtych czasach. Moja książka już jest w rozsypce, ale dalej robię z niej mnóstwo dań, mimo, że w przepisach jest napisane, żeby sos sojowy, wtedy prawie niedostepny, zastapić magi
icon_mrgreen.gif
 

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Tak, wiele składników nie było dostępnych i trzeba było stosować zamienniki.
Kasztany wodne, pędy bambusa, grzyby mun, makaron ryżowy, ocet ryżowy itd
I przez to potrawy już nie były takie same.
Ale nie było innego wyjścia.
Lepsza była taka niby-chińska kuchnia niż żadna.
icon_smile.gif