- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Można powiedzieć, że dietetyczny
2 kg kiszonej kapusty
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 kg mięsa mielonego
grzybki suszone, śliwki
przyprawa do bigosu
1-2 cebule
liść laurowy lub kilka
koncentrat pomidorowy
olej
ew. jeszcze sól i pieprz jeśli w przyprawie mało,
może być kminek, bo podobno kapusta go lubi ale ja nie.
Kapustę obgotować z listkami laurowymi i grzybami (grzyby można ugotować oddzielnie i dać potem do kapusty, żeby nie marnować smaku przy odcedzaniu kapusty). Pokrojoną w kostkę pierś podsmażyć na oleju. Odzielnie podsmażyć posiekaną cebulę i mięso mielone. Kapustę odcedzić, wymieszać z resztą składników, tzn. z mięsem mielonym, piersią, przyprawami, śliwkami, koncentratem i dodatkowo olejem, jeśli jest mało tego za smażenia mięs. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok.1,5 godziny.
2 kg kiszonej kapusty
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 kg mięsa mielonego
grzybki suszone, śliwki
przyprawa do bigosu
1-2 cebule
liść laurowy lub kilka
koncentrat pomidorowy
olej
ew. jeszcze sól i pieprz jeśli w przyprawie mało,
może być kminek, bo podobno kapusta go lubi ale ja nie.
Kapustę obgotować z listkami laurowymi i grzybami (grzyby można ugotować oddzielnie i dać potem do kapusty, żeby nie marnować smaku przy odcedzaniu kapusty). Pokrojoną w kostkę pierś podsmażyć na oleju. Odzielnie podsmażyć posiekaną cebulę i mięso mielone. Kapustę odcedzić, wymieszać z resztą składników, tzn. z mięsem mielonym, piersią, przyprawami, śliwkami, koncentratem i dodatkowo olejem, jeśli jest mało tego za smażenia mięs. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok.1,5 godziny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: