- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Według przepisu K. Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984.
Składniki:
- 10 dkg chudej wieprzowiny bez kości
- 1 i 1/2 szklanki rosołu kurzego
- 5 szklanek wody
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
- ćwierć szklanki kasztanów wodnych
- ćwierć szklanki pędów bambusa
- 2 łyżki cienko poszatkowanej marchwi
- kostka serka sojowego lub białka 2 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę (dowolnie)
- 2 łyżki przyprawy maggi
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek wody
- roztrzepane 1 jajko
- 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczko oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
- 1 łyżka wódki wyborowej
- 1/2 do 1 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego lu sojowego.
Składniki marynaty wymieszać.
Mięso pokroić w cienkie wąskie paseczki (najlepiej, gdy mięso jest częściowo zamrożone), wymieszać z marynatą odstawić na 15 min.
Ja kroję zamrożone mięso na elektrycznej krajalnicy - wtedy można osiągnąć super cieniutkie plastry bez zbędnego wysiłku.
A potem już tylko raz dwa pokroić na paseczki.
Rosół i 5 szklanek wody osolić, zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień.
Włożyć pieczarki, kasztany wodne (pokroiłam w paski), pędy bambusa, marchew - gotować na małym ogniu 3-4 minuty.
Dodać do zupy mięso z marynatą i serek sojowy (dałam białka jajek - to jedyny zamiennik jaki zastosowałam), zagotować.
Wlać maggi i ocet.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 5 łyżkami wody, wlać do zupy i mieszając podgrzewać do zgęstnienia.
Roztrzepane jajko wlać do zupy, mieszając w jednym kierunku podgrzewać 15 sekund..
Doprawić pieprzem, wlać olej.
Podawać na gorąco do smażonego ryżu.
Składniki:
- 10 dkg chudej wieprzowiny bez kości
- 1 i 1/2 szklanki rosołu kurzego
- 5 szklanek wody
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
- ćwierć szklanki kasztanów wodnych
- ćwierć szklanki pędów bambusa
- 2 łyżki cienko poszatkowanej marchwi
- kostka serka sojowego lub białka 2 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę (dowolnie)
- 2 łyżki przyprawy maggi
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek wody
- roztrzepane 1 jajko
- 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczko oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
- 1 łyżka wódki wyborowej
- 1/2 do 1 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego lu sojowego.
Składniki marynaty wymieszać.
Mięso pokroić w cienkie wąskie paseczki (najlepiej, gdy mięso jest częściowo zamrożone), wymieszać z marynatą odstawić na 15 min.
Ja kroję zamrożone mięso na elektrycznej krajalnicy - wtedy można osiągnąć super cieniutkie plastry bez zbędnego wysiłku.
A potem już tylko raz dwa pokroić na paseczki.
Rosół i 5 szklanek wody osolić, zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień.
Włożyć pieczarki, kasztany wodne (pokroiłam w paski), pędy bambusa, marchew - gotować na małym ogniu 3-4 minuty.
Dodać do zupy mięso z marynatą i serek sojowy (dałam białka jajek - to jedyny zamiennik jaki zastosowałam), zagotować.
Wlać maggi i ocet.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 5 łyżkami wody, wlać do zupy i mieszając podgrzewać do zgęstnienia.
Roztrzepane jajko wlać do zupy, mieszając w jednym kierunku podgrzewać 15 sekund..
Doprawić pieprzem, wlać olej.
Podawać na gorąco do smażonego ryżu.