- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
I znowu Anjum Anand
http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/608153
375 g młodego szpinaku
300 g ugotowanego ryżu basmati (waga po ugotowaniu)
130 g mąki z ciecierzycy
3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (zastąpiłam czarnuszką)
Szczypta asafetydy (niekoniecznie
3/4 łyżeczki przyprawy khar (niekoniecznie). Dobrze, że niekoniecznie bo nawet nie wiem cóż to takiego. Google też chyba nie http://images.google.com/images?hl=en&...sa=N&tab=wi ‘
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 i1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia talerze / folii
3/4 łyżeczki pasty ze świeżego imbiru
3/4 łyżeczki pasty z czosnku
Od siebie dodałam nieco soku z cytryny i kilka porwanych listków mięty.
Zagotować wodę w garnku, nad którym będziemy „parować” kulki. Ja wrzuciłam do niej kawałki cytryny. Dla zapachu
Szpinak posiekać b. drobno. Ja poszłam na łatwiznę i wrzuciłam go do miksera, noże posiekały go w moim imieniu
Dodać resztę składników, porządnie wymieszać.
Utoczyć kulki
Do naczynia do gotowania na parze wstawić talerz lub wyłożyć ją folią aluminiową. Natłuścić.
Układać kulki.
Gotować na parze przez jakieś 15 minut.
Niestety szpinak straci kolor.
Podawać.. z czymś jogurtowym
My zjedliśmy z jogurtem z ogórkiem, czosnkiem i miętą
http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/608153
375 g młodego szpinaku
300 g ugotowanego ryżu basmati (waga po ugotowaniu)
130 g mąki z ciecierzycy
3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (zastąpiłam czarnuszką)
Szczypta asafetydy (niekoniecznie
3/4 łyżeczki przyprawy khar (niekoniecznie). Dobrze, że niekoniecznie bo nawet nie wiem cóż to takiego. Google też chyba nie http://images.google.com/images?hl=en&...sa=N&tab=wi ‘
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 i1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia talerze / folii
3/4 łyżeczki pasty ze świeżego imbiru
3/4 łyżeczki pasty z czosnku
Od siebie dodałam nieco soku z cytryny i kilka porwanych listków mięty.
Zagotować wodę w garnku, nad którym będziemy „parować” kulki. Ja wrzuciłam do niej kawałki cytryny. Dla zapachu
Szpinak posiekać b. drobno. Ja poszłam na łatwiznę i wrzuciłam go do miksera, noże posiekały go w moim imieniu

Dodać resztę składników, porządnie wymieszać.
Utoczyć kulki

Do naczynia do gotowania na parze wstawić talerz lub wyłożyć ją folią aluminiową. Natłuścić.
Układać kulki.
Gotować na parze przez jakieś 15 minut.
Niestety szpinak straci kolor.
Podawać.. z czymś jogurtowym
My zjedliśmy z jogurtem z ogórkiem, czosnkiem i miętą

Ostatnią edycję dokonał moderator: