Ogień smoka (z Syczuanu)*

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Przepis zaczerpnięty z książki - "Kuchnia chińska" R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.

Składniki:
- 1/2 kg karkówki lub szynki wieprzowej
- 2 cebule
- po 2 czerwone i zielone papryki (tym razem zielonej nie udało mi się kupić)
- 20 dkg szalotek
- 1 średni ananas (ok. 50 dkg)
- 25 dkg małych pieczarek
- 2 łyżki oleju sojowego
- 150 ml rosołu z kury
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek sosu chili
- 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki przyprawy chili
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 100 ml wina ryżowego lub sherry amontillado

Przyprawa chińska to czerwona mieszanka przyprawowa o słodkawym, ostrym smaku.
Składa się głównie z curry, papryki, mielonego imbiru i różnych gatunków pieprzu.
Można więc samemu ją skomponować.
Świeżego ananasa dodałam tylko pierwszy raz robiąc Ogień smoka, potem zamieniłam go na plastry z puszki.
Zamieniłam nie z lenistwa, ale ten puszkowy bardziej mi pasuje do potraw.

Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm.
Cebule obrać i grubo posiekać.
Papryki umyć, oczyścić pokroić na ćwiartki, a te w wąskie paski.
Szalotki obrać.
Ananasa obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić twardy głąb, a miąższ pokroić na kawałki.
Pieczarki oczyścić i umyć.

Rozgrzać olej i usmażyć na nim kostki mięsa.
Dodać cebulę i paski papryki i dalej smażyć z mięsem.
Dodawać po kolei: pieczarki, szalotki i kawałki ananasa, zalać wszystko rosołem i wmieszać przecier pomidorowy.
Sos przyprawić sosem chili, papryką, chili w proszku, przyprawą chińską i tabasco.
Całość pogotować pod przykryciem ok. 3/4 na małym ogniu, często mieszając.
Na koniec doprawić winem ryżowym, podawać na gorąco - ja podaję z ryżem.

IMG_0024p.JPG

 

Załączniki

  • IMG_0024p.JPG
    IMG_0024p.JPG
    47.6 KB · Wyświetleń: 2