Ryba na parze*

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Potrawa bardzo łatwa i wyjątkowo nie wymaga dużo pracy wstępnej.
Właściwie sama się robi...
Źródło: K. Pospieszyńska "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984

Składniki:
- 50 dkg filetów z dorsza (mintaj)
- 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki roztartego czosnku
- 1 łyżka posiekanego pieprzu czarnego lub łyżeczka przyprawy chili
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:

- 1 łyżka wódki wyborowej
- pół łyżeczki soli

Rybę pokroić na kawałki 4 cm.
W misce połączyć składniki marynaty, wymieszać z rybą, odstawić na 15 minut.
Dokładnie wymieszać pozostałe składniki , poza pieprzem i szczypiorkiem i dodać do ryby.
Gotować na parze 25 minut.
Ja ugotowałam w elektrycznym "parowniku"
Ugotowaną rybę wyjąć ostrożnie , ułożyć na talerzach, posypać pieprzem lub chili i szczypiorkiem
Podawać na gorąco z chińskimi bułeczkami na parze lub świeżym białym pieczywem.

ryba_na_parzep.JPG
 

Załączniki

  • ryba_na_parzep.JPG
    ryba_na_parzep.JPG
    58.9 KB · Wyświetleń: 2