Zupa z makaronem*

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Składniki:
- 5 dkg makaronu sojowego (lub ryżowego)
- 2/3 szklanki rosołu z kury
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 dkg mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- łyżeczka oleju sezamowego
Ja dodałam jeszcze trochę sosu sojowego i sosu chili.

Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rosół i wodę wlać do garnka, posolić, zagotować.
Włożyć makaron, doprowadzić do wrzenia, gotować przez minutę na średnim ogniu.
Włożyć mięso, gotować 1-2 minuty, dodać szczypiorek i zestawić z ognia.
Wlać olej, doprawić solą i pieprzem.
Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub smażonym.

zupa_z_makaronem1p.JPG

Źródło przepisu: K. Pospieszyńska "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984
 

Załączniki

  • zupa_z_makaronem1p.JPG
    zupa_z_makaronem1p.JPG
    39.5 KB · Wyświetleń: 3
  • ry__na_sypko1a.jpg
    ry__na_sypko1a.jpg
    35.7 KB · Wyświetleń: 0