Ryż smażony z krewetkami*

pinos

Member
Kwi 28, 2006
49
0
0
* 125g gotowanych krewetek (i tu przyznam się bez bicia do pewnego nadużycia, czyli zastąpienia krewetek szyjkami rakowymi...),
* 150g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego),
* łyżka oleju,
* 3 dymki,
* łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru,
* 2 lekko ubite jajka,
* około szklanki (przed ugotowaniem) ugotowanego i wystudzonego ryżu,
* 1,5 łyżki wywaru z kurczaka (lub wody),
* 1 łyżka wina ryżowego,
* 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
* 0,5 łyżeczki oleju sezamowego,
* sól, pieprz do smaku

Krewetki rozmrozić, oczyścić z przewodu pokarmowego. Groszek ugotować we wrzącej wodzie (świeży 3-4 minuty, mrożony 1 minutę).
W woku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i imbir przez minutę, mieszając. Dodać jajko i lekko ściąć. Wrzucić krewetki i odsączony groszek, zagrzać, dodać ryż. Dobrze rozmieszać, tak by jajko oblepiło ziarenka.
Wlać wywar, wino ryżowe, sos sojowy i olej sezamowy, doprawić solą i pieprzem.

ryĹź%20smaĹźony.jpg