Pakora*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Dziś testowałam na zimno (dobre) i na gorąco z mięsem indyczym, pieczarkami i brokułami.
Mięsożerne dziecko powiedziało, że indycze lepsze jak kurczak w KFC.
icon_mrgreen.gif

 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Ja w końcu nie robiłam, bo musiałam różne rzeczy powyjadać.

A z tego pierwszego przepisu kiedyś robiłaś?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Nie, z tego, co wpisałam. Nie mam na wsi dokładnej wagi, więc wolałam przepis "szklankowy".
 
Ostatnia edycja:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
No to zrobiłam, oczywiście bez pieczarek, bo nie kupiłam. Joaś, a Ty te pieczarki kroisz i mieszasz z resztą warzyw, czy takie w całości smażysz?

Zawsze używałam tej mąki: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...wCg&dur=425, a dzisiaj jakiejś polskiej, znacznie grubiej mielonej. Najpierw miałam wątpliwości, ale wyszło bardzo fajnie, na chrupko.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Pieczarki miałam spore, więc kroiłam je w ćwiartki.
Moja mąka też była grubo mielona.
Dziś dokupiłam nowej i znów zrobiłam, tym razem z indykiem, brokułem i papryką.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
U mnie chyba jutro też będzie powtórka, bo porcję zostawioną na śniadanie już zjadłam
fiesgrins.gif
. Zestaw: kalafior, ziemniaki, cebula.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Z ziemniakami i cebulą zrobię jutro.
fiesgrins.gif




Nic nie poradzę, jak mam na coś fazę, MUSZĘ do znudzenia.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Ciekawa jestem, jak jest właściwie - czy wszystkie warzywa drobno pokrojone i nabierane łyżką w formie miksu czy każde oddzielnie?
Bo ja się staram oddzielnie, żeby było widać, że kalafior to kalafior, a brokuł, to brokuł....

pakora.jpg
 

Załączniki

  • pakora.jpg
    pakora.jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
A, to jeszcze lepiej. Wszystko drobno pokroję i będę nabierać łychą.
Świetny sposób na wciśnięcie małoletniemu niezbyt lubianych warzyw....
fiesgrins.gif



Na zdjęciu w książce o kuchni wegetariańskiej widziałam cudne małe pieczarki w całości; nimi się zasugerowałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Manjula robi oddzielnie. Pewnie można tak i tak. Ja wolę takie drobne wymieszane.


A tu jest ciekawy sposób wykonania: http://www.youtube.com/watch?v=ZawwrctgK1s
Najpierw miesza się warzywa z przyprawami, do tego dodaje się mąki, miesza, dopiero wtedy dolewa się wody, ewentualnie jeszcze dosypuje mąki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,646
2,946
113
Narobiłyście mi ochoty. Mam, jak Joanna i niech mi tylko przejdzie faza na rosti, zaraz zrobię.
icon_lol.gif

Ja mieszam wszystkie warzywa razem, co mi potem nie pozwala wybierać tych smaczniejszych, no i lubie takie rogate.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
No i wczoraj wymieszałam. Dałam ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i natkę pietruszki.

pakora_z_ziemniaków_i_cukinii1.jpg

pakora_z_ziemniaków_i_cukinii.jpg

Chyba najpyszniejsza ze wszystkich.
 

Załączniki

  • pakora_z_ziemniaków_i_cukinii.jpg
    pakora_z_ziemniaków_i_cukinii.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 5
  • pakora_z_ziemniaków_i_cukinii1.jpg
    pakora_z_ziemniaków_i_cukinii1.jpg
    87.2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Właśnie Cię w obiadowym pytałam, czy robiłaś mieszaną
icon_lol.gif
Ja ostatnio robiłam z miętą. Też bardzo pasuje.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
O, mięta dobry pomysł. Poprzednio podawałam do pakory raitę z ogórkami i miętą, świetnie smakowało.
Mnie natchnęła ta pani z filmu, co dodawała szpinak baby. Pomyślałam, że coś zielonego będzie fajnie wyglądać.
Cukinii wcześniej nie soliłam, tylko wycięłam gniazda nasienne, choć była młoda, prosto z grządki. Nic a nic nie rozwodniła ciasta.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Surowe. Ziemniaki (niezbyt duże) kroję w ćwiartki, a te w cieniutkie plasterki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: