Pakora*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja jej jeszcze nie robiłam - nie mam mąki... ale czytałam wiele przepisów i niektórzy ziemniaki wcześniej lekko obgotowują, niektórzy dają surowe - dla pewnosci że będa ok należałoby je chyba dość cienko poroić, a może zetrzeć na grubych oczkach tarki?
gruebel_2.gif
żeby miały postać taką jak grubo poszatkowana kapusta.
Sama chętnie się dowiem jak lepiej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Cinko, wystarczą plasterkowane na tarce do mizerii. Większe plastry tylko przetnij na pół. Smażą się razem z innymi jarzynami idealnie.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
To jak już zdobędę mąkę to spróbuję najpierw z surowymi, bo jak będzie ok to nie będę sobie głowy zawracała gotowaniem
icon_smile.gif
dziękuję
icon_smile.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Czy po zmieleniu suchej ciecierzycy otrzyma się mąkę, która będzie się nadawała do zrobienia pakory, czy też muszę ją koniecznie gdzieś znaleźć?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Cinka @ 26 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1463632niektórzy ziemniaki wcześniej lekko obgotowują, niektórzy dają surowe - dla pewnosci że będa ok należałoby je chyba dość cienko poroić, a może zetrzeć na grubych oczkach tarki?
gruebel_2.gif
żeby miały postać taką jak grubo poszatkowana kapusta.
Świetnie się smażą nawet pokrojone w grube zapałki.



Mąkę kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Jest grubo mielona, grudkowata, ale pakora wychodzi z niej pyszna.
Wczoraj znów robiłam - z pieczarek, kalafiora i cukinii.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No, wyżej znalazłam gdzie piszą że można zemleć ziarna - a tu znalazłam takie coś...
CYTATMąka besan, uzyskuje się ją poprzez zmielenie uprzednio ugotowanych i upieczonych ziaren ciecierzycy. Charakteryzuje się bladożółtym kolorem. Polecana jest osobom chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Stanowi bogate źródło białka, magnezu, cynku, żelaza i kwasu foliowego. Mąkę besan najczęściej wykorzystuje się do robienia omletów, pasztetów, pulpetów i klopsów. W kuchni wegetariańskiej mieszana jest w jednakowych proporcjach z wodą zastępując tym samym jajka. Stosuje się ją do zagęszczania zup, sosów oraz gulaszy. Zaliczana jest do mąk ciężkich. Nie używa się jej do wypieku ciast, gdyż wypieki nie wyrosną, a otrzymane ciasto będzie miało zbitą i twardą konsystencję. Jest nieodzownym składnikiem w kuchni indyjskiej.
http://www.cookieshunter.com/tips-trics/ja...aki-wybrac.aspx

A powiedzcie mi jeszcze - co robicie ze zużytym olejem ze smażenia? Bo ja praktycznie nic w głębokim nie smażę i się juz zastanawiam - co ja z nim później zrobię? Smażycie kilka razy w jednym?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Cinka @ 26 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1463696A powiedzcie mi jeszcze - co robicie ze zużytym olejem ze smażenia? Bo ja praktycznie nic w głębokim nie smażę i się juz zastanawiam - co ja z nim później zrobię? Smażycie kilka razy w jednym?
gruebel_2.gif
Tak, smażę w nim kilka razy, bo jak wpadam w ciąg pakorowy, nie mogę przestać.
icon_mrgreen.gif

Ostatnio wykorzystałam go też do smażenia zamarynowanego wcześniej mięsa z kurczaka i kaczki (do dań z kuchni chińskiej).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No tak też sobie myślałam, bo pamiętam że moja mama tłuszczu ze smażenia pączków używała i do faworków i oponek - dodawała zawsze trochę świeżego smalcu, oleju i smażyła...
A co jak się już cały nie nadaje do niczego?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Pachniał dość intensywnie wschodnimi przyprawami, więc w ramach eksperymentu wylałam go do norek po nornicach, by je zniechęcić do odwiedzin w ogrodzie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
icon_lol.gif

a co jak się nornicowych norek nie ma na podorędziu?
bo mnie tylko zlew przychodzi do głowy
icon_redface.gif


edit
szperam w sieci i wyczytałam że mogę przefiltrowac i zatankować nim starszego diesla
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zrobiłam. Przepadliśmy! Jakie to pyszne
icon_lol.gif


Zrobiłam z kalafiorem, cebulą, pieczarkami, papryką, marchewką grubo tartą, czosnkiem, brukselką, ziemniakami oraz filetem z kurczaka.
Do tego sos czosnkowy z jogurtu greckiego.
Skorzystałam z przepisu który zamieściła Joanna i zrobiłam 1,5 porcji, ale do ciasta dodałam jajko.

PYCHA
mniam.gif


faktycznie nie chłonie za wiele tłuszczu, nie wiem czego się bałam
icon_lol.gif


Mąkę dostałam taką http://www.radix-bis.pl/zdjecia/artykuly/M...orki%20500g.jpg
i na mój smak to jest to zmielone suche, surowe ziarno - czuć posmak surowego grochu.
Spróbuję kiedyś zemleć suchą cieciorkę, albo też czerwoną soczewicę jak na 1 stronie pisała Asjenka.
pakora.jpg
 

Załączniki

  • pakora.jpg
    pakora.jpg
    246 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,274
1,562
113
Mam teraz tę samą mąkę. Też mi się wydaje, że to mielone suche ziarno.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
icon_lol.gif

No może nie aż tak szybko - dziś ponajadalismy się jak te bąki, nie dajemy już rady, dziewczyny chodzą i jęczą że już nie mogą a zjadłyby jeszcze
icon_lol.gif

Mąki zostało mi około pół paczki to myślę że po niedzieli może
icon_wink.gif
drugi raz będzie.

A ogólnie to będzie i będzie, bo bardzo nam wszystkim posmakowało, bardzo!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Nie dość, że pyszna, to wchodzą z nią bez grymasów różne niekochane przez dziecia zieleniny - brokuły, bakłażany, cukinia.
Zjada, aż mu się uszy trzęsą i nie marudzi, że za mało w nich mięsa i ziemniaków.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A jaka brukselka pyszna! bałam sie że będzie twarda - ale skąd, mięciutka i przepyszna wyszła, dużo lepsza niż gotowana
lecker.gif