Curry z okry*

Sty 10, 2010
61
0
0
Curry z okry
Bindi Bhajee

350 g świeżej okry
3 łyzki oleju z gorczycy
1 średnia cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
5 cm świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego
115 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
1 zielona papryka, drobno pokrojona (niestety nie miałam i nie dodałam)
4 zielone chili, drobno posiekane

przyprawy I
1 łyżeczka ziaren gorczycy, lekko rozgniecionych
1 łyżeczka nasion kolendry, lekko rozgniecionych
1/2 łyżeczki nasion kozieradki (fenugreek) lekko rozgniecionych

przyprawy II
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki nasion kminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki asafetyda

Okrę myjemy i odkrawamy ogonki. Dziurawimy nożem w 2-3 miejscach, nie kroimy! Blanszujemy nastepnie 5 minut w niewielkiej ilości gotującej wody. Odcedzamy i opłukujemy w zimnej wodzie.
Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy "przyprawy I" przez 2-3 minuty. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir i smażymy mieszając przez 10 minut. "Przyprawy II" mieszamy w miseczce z niewielką ilością wody by otrzymać pastę. Dodajemy do smażonej cebuli i smażymy kolejne 10 minut, mieszając. Na koniec dodajemy okrę, zieloną paprykę, posiekane chili i odrobinę wody i dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco wody. Na końcu przyprawiamy solą i podajemy!
Smacznego!
 

Załączniki

  • bindi_bhajee_2.JPG
    bindi_bhajee_2.JPG
    78.4 KB · Wyświetleń: 0