- Sty 10, 2010
- 61
- 0
- 0
Curry z mieszanych warzyw
Bhajee
300 g ziemniaków
115 g marchewki
115 g rzepy (ja zastąpiłam pasternakiem)
3 łyżki oleju
1 duża cebula drobno posiekana
115 pomidorów świeżych lub z puszki
115 g groszku (może być mrożony)
sól
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki
Ziemniaki, marchewkę i rzepę (pasternak) myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ok 1 i 1/2 -2 cm. Wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Mieszamy przyprawy w miseczce dodajemy odrobinę wody by powstała nam pasta. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż stanie się złocista, dodajemy pastę z przypraw i smażymy mieszając 5 minut. Dodajemy podgotowane warzywa, pomidory i groszek. Gotujemy na małym ogniu do miękkości - ok. 15-20 minut. Solimy do smaku. Gotowe!
Bhajee
300 g ziemniaków
115 g marchewki
115 g rzepy (ja zastąpiłam pasternakiem)
3 łyżki oleju
1 duża cebula drobno posiekana
115 pomidorów świeżych lub z puszki
115 g groszku (może być mrożony)
sól
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki
Ziemniaki, marchewkę i rzepę (pasternak) myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ok 1 i 1/2 -2 cm. Wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Mieszamy przyprawy w miseczce dodajemy odrobinę wody by powstała nam pasta. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż stanie się złocista, dodajemy pastę z przypraw i smażymy mieszając 5 minut. Dodajemy podgotowane warzywa, pomidory i groszek. Gotujemy na małym ogniu do miękkości - ok. 15-20 minut. Solimy do smaku. Gotowe!