Ciasto z mandarynkami

Madda

Member
Sty 29, 2010
162
0
0
Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki męża, piekłam go już 4 razy i na tym na pewno nie poprzestanę ;)
Pyszne orzeźwiające ciasto, rozpływające się w ustach! Delikatny biszkopt przełożony serowo-śmietanową masą z dodatkiem mandarynek. Sama masa jest puszysta, nie za słodka a całe ciasto mniej pracochłonne, niż by to się mogło wydać.

Składniki:

Ciasto:

* 6 jajek
* 4,5 łyżki mąki
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki wody
* 1,5 szklanki cukru
* opakowanie cukru waniliowego
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

* 1/2 litra śmietany 30%
* 1 mały kubek śmietany 18%
* 1/2 szklanki cukru
* sok z połowy cytryny
* 2 serki bieluchy
* 3 zagęstniki – śmietan-fix
* 2 puszki mandarynek

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając, dodawać żółtka i wodę. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blachę (40×28cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.

Przygotować masę:

Śmietanę 30% ubić na sztywno. Bieluchy, śmietanę 18%, cukier i sok z cytryny zmiksować. Dodać ubitą śmietanę. Na końcu zagęstniki.

Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 warstwy. Na pierwszą warstwę wyłożyć 3/4 masy. Mandarynki odsączyć z soku (sok wypić ;) ) i wyłożyć równomiernie na masę. Przykryć drugą warstwą ciasta, wyłożyć pozostałą masą. Dla dekoracji można posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego
icon_smile.gif


IMG_0892mm.jpg
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo mi się podoba
icon_biggrin.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Mnie też, a sezon na truskawki niedługo.
icon_smile.gif

Madda, a ile tego bielucha na wagę?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
anbetung.gif
Joanno. Nie kupowałam jeszcze, to nie wiem.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Spawdzimy, sprawdzimy...
fiesgrins.gif
 

Madda

Member
Sty 29, 2010
162
0
0
philadelphi nigdy na oczy nie widziałam ;) nie jej nigdzie w moich sklepach a przynajmniej ja się za nią nigdy nie rozglądałam
icon_smile.gif
ale konsystencja bielucha jest podobna do homogenizowanego, jest delikatniejszy niż np ser do serników w wiaderku.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Madda, Twoje ciasto wygląda świetnie.