Rabarbarowy sernik na zimno

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Smakowicie brzmi i wygląda!!!
Dziś skończyło nam sie maślankowe z rabarbarem a ja już nastepne szykuje!!!
dump.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Rabarbar już mam, jutro dokupię brakujące składniki i... wkrótce opinia ;)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Dziś zrobiłam bez ciasteczkowego spodu. Czekam teraz, aż masa zwiąże.
Będzie miał nieco inny kolor (lekko różowawy, bo miałam czerwieńszy rabarbar) i więcej smakowitej galaretki na wierzchu.
Przygotowałam też sobie pojemniczek musu do zamrożenia.


EDIT:
Dodaję zdjęcie:

sernik_rabarbarowy.jpg
 

Załączniki

  • sernik_rabarbarowy.jpg
    sernik_rabarbarowy.jpg
    82.8 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Mój też w lodówce
icon_smile.gif
Degustacja jutro z mamą-teściową, relacja wieczorem.
Drżę z ciekawości...
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Lemino, ona naprawdę znika zbyt szybko
icon_smile.gif

Joanno - robiłam ten sernik w głównej mierze za sprawą Twojej rekomendacji ("moja Ty M-W S krócej sernkowy Guru) i jak zwykle się nie zawiodłam...

Ten sernik to istna orgia smaków - delikatny, lekko kwaskowy (moje proporcje cukru pomniejszone, wg wskazówek Joanny), zadziwiający, dleikatny, delikatny,delikatny,... Polecam go bardzo - wkrótce zniknie rabarbar oj wiem, że zastąpią go inne smaczne owoce, ale to oznacza, że macie już nie za wiele czasu, by w tym roku się nim nacieszyć, bo jego obecność w domu naprawdę wszystkich cieszy....

Lemino - BARDZO CI dziękuję za doznania... bo dzięki Tobie mogła czuć to, co dziś czułam i słuchać to, co dziś słyszałam...


P.S. Został mi jeszcze nędzny (bo mały niezwykle mały oj zbyt mały...) kawałek, jak uda mi się do niego dotrzeć przed innymi, zachęcę Was fotką.
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Jaka: cieszę się, że smakowało
icon_smile.gif


No widać, że bez opinii Joanny "moje" przepisy by nikogo nie skusiły... Szkoda
icon_sad.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Lemino, znamy się tylko z widzenia... Nie sszkoduj mi tu...
icon_smile.gif


Twój sernik truskawkowy jest NAJpierwszy na liście
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Ja też zrobiłam i też rozpływałam się pod jego smakiem.
PRZEPYSZNY
Lekko kwaskowaty, pyszna galaretka, leciutki jak pianka.
Mam nadzieję, że w piątek będzie jeszcze rabarbar, bo zamierzam go powtórzyć.
Bardzo dziękuję za przepis
wink.gif
 

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
0
0
Mam dwa pytania:

1. W jakiej ilości wody rozgotować ten rabarbar
icon_question.gif
Bo te 2 łyżki z przepisu to chyba do rozpuszczenia żelatyny.

2. Nie boicie się tych surowych jajek? Bo mam wątpliwości i zastanawiam się czy ich nie pominąć.
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Do rabarbaru dodaję dwie łyżki wody. W zupełności wystarczą.
Surowych jajek się nie boję. Dokładnie je myję przed użyciem i sparzam wrzątkiem.
Ubite z cukrem nadają cudownie piankowatej konsystencji, więc raczej nie warto z nich rezygnować.

Żelatynę ostatnio traktuję w wymyślony przez siebie sposób - zalewam ją zimną wodą ( na oko) do spęcznienia, a potem wstawiam na 10 -15 sekund do mikrofalówki. Pięknie się rozpuszcza, i do tego błyskawicznie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
0
0
Dziękuję Joanno, może się w takim razie przekonam do jajek. Ostatecznie do kremu do tortu też daję całe jajka, tyle że ubijane na parze.

A co do żelatyny to ja też tak robię - zgapiłam ten sposób z przepisu na polewę czekoladową
icon_smile.gif
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
ten sernik rozpływa się w ustach! właśnie zjadłam drugi kawałek
dałam 400g serka homogenizowanego z lidla, 3 jajka, 300g śmietany kremówki, mniej cukru

to zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno
anbetung.gif

zkrótce wypróbuję go w wersji truskawkowej, później w malinowej

 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Też skusiłam się na ten sernik, modyfikując nieco przepis wg zaleceń Joanny. Pyszny jest. Fantastyczne połączenie pianki sernikowej z orzeźwiającą galaretką. Spód zrobiłam z herbatników, ale 80 gram masła to chyba jak na brak dłuższego pieczenia spodu trochę mało bo sie sypie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Znów zrobiłam, tym razem z 500 g sera i jogurtu zamiast kremówki. Do wierzchniej galaretki dodałam dla smaku i koloru mus z przetartych przez sito malin. Jeszcze raz Ci Lemino dziękuję za wpisanie tego inspirującego przepisu!

sernik_rabarbarowy_z_malinami3.jpg

sernik_rabarbarowy_z_malinami.jpg
 

Załączniki

  • sernik_rabarbarowy_z_malinami.jpg
    sernik_rabarbarowy_z_malinami.jpg
    76.9 KB · Wyświetleń: 7
  • sernik_rabarbarowy_z_malinami3.jpg
    sernik_rabarbarowy_z_malinami3.jpg
    80.3 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator: