Rabarbarowy sernik na zimno

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Ja też zrobilam - sernik rzeczywiście rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatny, piankowy. Przy najbliższej okazji robię truskawkowy
mniam.gif
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Ja również dołączam do ochów i achów - mimo że nie lubimy się z rabarbarem to sernik powala na kolana nawet mnie.
I też przychylam się, że ma jedną wadę - znika zdecydowanie za szybko
icon_mrgreen.gif

Dziękuję za przepis
anbetung.gif
i zabieram się za ten truskawkowy w końcu
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
A myślisz, że ktoś, kto go robił, mógł o nim zapomnieć?
icon_smile.gif

Tylko trzeba będzie niestety na niego poczekać, bo u mnie rabarbar dopiero wychyla łebki z ziemi.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Przywiozłam właśnie z działki kilka pierwszych rabarbarowych badylków. Okazało się, że jest ich nieco za mało, by robić zgodnie z przepisem, więc dodałam mrożonego musu z truskawek. Zapomniałam też kupić jajka, więc dałam więcej bitej śmietany. Teraz się zastanawiam, czy masa zwiąże, bo proporcje na oko....

EDIT:
Na szczęście związała.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Zawsze daję więcej - na 400g serka 20 g. Ale pozostałe składniki były na oko, więc miałam pewne obawy....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Dziś też dla koloru i smaku dodałam do musu rabarbarowego mrożonych truskawek.
W ramach eksperymentu zrobiłam wierzchnią warstwę z musu truskawkowego, rabarbarowego i galaretki truskawkowej.
Proporcje znowu na oko...
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Podrzucam...
Wczoraj zawitał do nas...
Jeszcze jest czas na to, by go posmakować - kuście się koniecznie... :eek:)
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Wyciągam - rabarbarowy sezon czas zacząć.
icon_wink.gif



EDIT:
Zapisuję ku pamięci dzisiejsze proporcje:
Masa serowa:
400 g rabarbaru
2 -3 łyżki wody
400 g serka homogenizowanego
2 jajka
150 g cukru trzcinowego
330 ml śmietany kremówki
23 g żelatyny
sok z cytryny, domowa nalewka waniliowa
Galaretka:
400 g rabarbaru
200 ml wody
100 g cukru trzcinowego
15 g żelatyny
2 łyżki wody do namoczenia żelatyny
sok z limonki
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
podpowie jakas dobra dusza w jakiej tortownicy robic ten sernik ? Mam 400 g serka homo, śmietanki ile będzie potrzeba i rabarbaru i ile potrzeba.
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Ja robię w takiej z Lidla - średnica około 25 cm.

Dziękuję za wyciągnięcie ;) Zrobię na jutro!
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
oczywiście proporcje po mojemu i drżę jak Joanna kiedyś, czy aby na pewno się zsiadzie.


edit

dennego nie robiłam. I na szczęście bo by całośc nie zmieściła się do formy. Właściwy zaczął się ścinać, ale czy będzie taki całkiem stabilny to czort znajet. A ja skończyła wierzchni, dodając 5-6 zmiksowanych truskawek. Przestygnie i wtedy wyleję na wierzch
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: