Ryba w pomidorach*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z Nowej Kuchni Polskiej ze "spotkań z przyprawami". Robiłam już z tego dodatku do GW kilka rzeczy i wszystkie bardzo mi smakowały, ale nie wszystkie zamieszczałam na forum - a szkoda. Dzisiaj będzie ryba w pomidorach i innych dodatkach, w proporcji obliczonej dla 4 osób.
Składniki
1 kg łososia, dorsza lub pstrąga ( ja wzięłam 4 niewielkie pstrągi)
2 cytryny
4 pomidory ( wzięłam puszkę krojonych pomidorów bez skórki - 40 dkg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
10 zielonych oliwek bez pestek
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki
2 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
masło do posmarowania formy

Pstrągi sprawiłam, oskrobałam, obcięłam głowy, dokładnie umyłam i wysuszyłam papierowym recznikiem. Przy innych rybach pewnie będzie mniej pracy. Jeden ząbek czosnku dokładnie roztarłam z solą i natarłam ryby wewnątrz i zewnątrz. Następnie skropiłam je sokiem cytrynowym i odstawiłam na jakieś 10 minut.
Cebule obrałam i drobno posiekałam, pozostały czosnek obrałam i zmiażdżyłam. Kto bierze świeże pomidory powinien obrać je ze skórki i posiekać. Ja miałam z puszki.
W garnku rozgrzać połowę oliwy i wrzucić cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory i dusić przez chwilę na dość dużym ogniu. Potem zmniejszyć ogień, wrzucić oregano i liście laurowe. Teraz dodać oliwki i kapary i dusić na małym ogniu 10 minut. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy.
Na pozostałej oliwie obsmażamy ryby. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) smarujemy masłem, układamy ryby, zalewamy sosem, przykrywamy i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ja ten czas nieco przedłuzyłam do 20 minut, bo bałam się, że pstrągi będą w środku surowe. Nie były, a sama potrawa okazała się wyjątkowo smaczna. Podawać najlepiej w tym samym naczyniu, co się zapiekały, posypane natką pietruszki.
Następnym razem spróbuję zrobić je na gazie, na blasze kuchennej, a nie w piekarniku. Powinny wyjść równie dobre.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: