Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem sojowym*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Starałam się odtworzyć smak sałatki, którą zajadaliśmy się w Tajlandii.

Nie wyszło idealnie, ale jest naprawdę fajna
icon_smile.gif


1 lub 1,5 kurzej piersi zmielonej (nie mam maszynki do mielenia, musiałam posiekać, a raczej robot kuchenny musiał..)
Duże opakowanie makaronu sojowego (z ryżowym jest nieco mniej smaczna , próbowałam obu wersji)
5 ząbków czosnku
3 papryczki chili czerwone
2 łodygi trawy cytrynowej
2 łyżeczki brązowego cukru
Orzeszki ziemne – nie umiem określić ilości – duża garść to minimum
3 - 4 szalotki
150 g krewetek – w tym przypadku mogą spokojnie być koktajlowe
Olej roślinny
Sos rybny
Ocet np ryżowy
Sok z 1 limonki
Ew. zielsko – kolendra, a najlepiej tajska bazylia

Makaron gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić. Warto go pociąć na krótsze kawałki.. będzie wygodniej jeść.
Czosnek i szalotkę posiekać..
Papryczki chili pokroić w cieniutkie plasterki
Na patelni / w woku rozgrzać olej
Wrzucić czosnek, przesmażyć. Dodać zmielone mięso, dokładnie wymieszać, rozdzielając wszelkie grudki.
Wsypać łyżeczkę cukru.
Dodać krewetki, sos rybny (naprawdę sporo, za Chiny ludowe nie wiem ile to jest sporo, ale sałatka musi mieć bardzo wyrazisty smak), chili i pokrojoną drobniutko trawę cytrynową. Wcisnąć sok z limonki. Wsypać resztę cukru Smażyć kolejne kilka minut.
Wymieszać z makaronem
Sypnąć pokruszonymi orzeszkami i ew. zielskiem

Podawać schłodzoną.
xyFOIvaFTaBf9XROYX.jpg

Do sałatki warto podać kilka „sosów” – ocet ryżowy z chili, sos rybny z chili, ocet z sokiem z limonki i chili itp. Każdy sobie będzie mógł dowolnie doprawić.
pZbRa6o8akjBhvpB3X.jpg
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Wlasnie zrobilam. Dalam 2 szalotki, bo nie jestem fanka cebuli, ale po posmakowaniu stwierdzam, ze nie czuc jej bardzo i 3 sztuki moglam spokojnie dac. No i zmiejszylam ilosc papryczek chili - dalam 2 a i tak jest bardzo ostre
icon_smile.gif
Ale smakuje WYBORNIE!!!! Pychota, na pewno bede robic czesciej, idealnie trafia w nasze gusta smakowe! Dzieki!!