Nachos*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Wczoraj zrobilam jako przekaske na uodzinowa impreze i jako pierwsze zostalo to danie pochloniete. Co dla mnie wazne, wszystko mozna sobie pokroic wczesniej i na 10 minut przed przyjsciem gosci ulozyc wartwami nachos.

Macho Nachos

• 1 puszka smazonej fasolki-(refried beans) przypomina to papke
• 1 duzo opakowanie tortilla chipsow - takie trojkaciki
• 1 srednia cebula, poszatkowana
• 1 szklanka sera zoltego- Monterey
• 1papryczka ostra np. Jalapeno pokrojonego na plasterki
• 1 puszka chilli juz ugotowanego
• 1 szklanka startego sera Cheddar
• 1 szklanka smietany
• 1 szklanka pocietych zielonej cebula
• 1 pomidor, pokrojone na male kawalki

Przygotuj sobie wszystkie skladniki wczesniej
Nagrzej piekarnik do 180C.
W malym rondelku podgrzej na malym ogniu fasolke,. W zarodopornym naczyniu uloz warstwe chipsow, nastepnie naloz lyzeczke fasolki na kazy chips. Posyp cebula, serem ( Monterey) I ostra papryczka. Lyzeczka naloz na kazdego chipsa chilli I posyp serem Cheddar. Uloz kolejna warstwe chipsow I powtorz caly process.
Naczynie zaroosporne wkladamy do piekarnika na okolo 5-10 minut – do momentu az ser sie roztopi. Po wyciagnieciu z piekarnia na gorace nachos nakladamy smietane, zielona cebulke, pokrojonego pomidora I jak nam zostaly, resztki ostrej papryczki. Serwujemy gorace.

Przepis autorstwa Paula Deen
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Paula, Monterey to jaki ser? Bo u nas pewnie nieosiągalny. Czy to może być jakikolwiek inny żółty? I ta fasolka smażona pewnie też ciężka do kupienia. Czy to jakoś można przeskoczyć?

Aha, jeszcze pytanie o chilli ugotowane. Znaczy papryczka chilli? Czy jak?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
:chyba chodzi o gotowe danie z puszki
gruebel_2.gif

szkoda, że przepis raczej nie na polskie realia
icon_wink.gif
bo wygląda dość ciekawie, jeśli chodzi o przekąskę przyjęciową.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A może podsażyć fasolke z puszki i ja zblenderować
gruebel_2.gif
Ale pewnie tam jeszcze jakis specyficzne przyprawy są dodawane.
Paula a mogłabys skład z puszki wpisać?
anbetung.gif
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
no to juz tlumacze-
1) ser monterey z tego co czytam jest dosyc ciezko zastapic, ALE sama jak robilam te nachos to poprostu uzylam cheddar sera i mozarella ( choc gouda bylaby o wiele lepsza).
2)Chilli chodzi o normalnie ugotowana jednogarnkowa potrawe chilli ( ja poprostu kupilam w sloiku juz zrobione bo nie chcialo mi sie robic). Wreszcie, 3)Refried beans - jezeli nie sa dostepne w sklepie latino, to podobno mozna je zrobic samemu poprzez ugotowanie fasolki (takiej nakrapianej lub czarnej), nastepnie dodaniu pokrojonej cebuli, czosnku, soli i cuminu i wszystko przecisnac przez praske do ziemniakow-albo wrzucic doblendera ot i tyle.