Pieczony Brie w ciescie*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Jedna z moich ulubionych przystawek


krazek sera brie
ciasto francuskie
3 lyzki cukru brazowego
1/4 szklanki suszonej zurawiny lub suszonych czeresni
1/4 szklanki orzechow wloskich lub migdalow
jajko

Ciasto zostawiamy az sie rozmrozi- na tym moim kupionym bylo jus dobre po 1.5 godzinach

Krazek sera kroimy wzdluz na polowe ( dobrze sie kroimy zwykla nicia dentystyczna bezsmakowa). Na spodnia czesc wykladamy suszone owoce i orzechy, posypujemy brazowym cukrem, przykrywamy gorna czescia dociskajac tak aby farsz nei wylecial.

Ciasto francuskie walkujemy tak aby nam starczylo na pokrycie spodu sera i boki. Ustawiamy krazek na ciescie i obwijamy nim ser. Walkujemy drugi krazek tak aby mozna bylo nim przykryc reszte sera. Jezeli zostaly nam resztki ciasto, mozna powykrywac z niego ksztalty foremkami do ciastek i nastepnei ulozyc je na wierzchu sera.

Pedzlujemy calosc rozbitym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut a nastepnie przez kolejne 20 minut w okolo 160C.

Podajemy z krakersami.