Sztuka mięsa w sosie chrzanowym*

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
6 szklanek rosołu z jarzyn
0,5 kg wołowiny
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg porów
0,5 kg marchwi
1 jajo
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
2/3 szklanki mleka
20 dag śmietany kremówki
po 1 pęczku natki pietruszki, szczypiorku, melisy
0,5 łyżki tartego chrzanu
sól
pieprz

Zagotować rosół z jarzyn. Mięso umyć, osuszyć, włożyć do zupy, gotować 2 godziny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki 4 cm. Marchewki obrać, pokroić, umyć. Ziemniaki dodać do mięsa ok. 20 minut przed końcem gotowania. Przygotowane jarzyny dodać 10 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować jajko na twardo, pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać, przesmażyć na nim mąkę na złoty kolor. Mieszając dodać mleko, śmietanę i 1 szklankę wywaru z mięsa. Sos gotować 10 minut na małym ogniu. Zioła umyć, posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na półmisku rozłożyć jarzyny. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na jarzynach i polać sosem. Posypać posiekanym jajkiem.
mieso.jpg
 

Załączniki

  • mieso.jpg
    mieso.jpg
    169.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: