Babka polska

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
500 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
5 jaj
3 łyżki mleka
cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, formę babkową posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Masło lub margarynę utrzeć na jednolitą masę. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, a potem kolejno jajka. Do masy dodać mąkę i mleko. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170-190 st. C około 50-60 min. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

baba.jpg
 

Załączniki

  • baba.jpg
    baba.jpg
    170.6 KB · Wyświetleń: 2