JTs Landbrot à la zorra

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Chleb w lodowce... uciekl z makutry w ktorej wyrastal! Po 4 godzinach od wstawienia
icon_sad.gif

Upieklam wielki bochen, nie tak wysoki jakby mogl byc, ale poza tym bez zarzutu.
Poczekam az ostygnie zeby przekroic...
qd
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
A propos zakwasu, to Zorra prowadzi zakwas pszenny i z niego robi zaczyn. Zas MC, ktora rozpoczela pieczenie tego chleba, zrobila zaczyn zakwasowy pszenno-orkiszowy z malym dotatkiem jasnej maki zytniej.

Sama tez pieklam na pszennym, byl przepyszny
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i 40 min.odgazować -zagnieść."

czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o co
chodzi?

czyli jesli dobrze rozumiem mam zostawic chleb na 1,5 godziny potem odgazowac po 20 min odgazowac i potem jeszce po 40 zlozyc w
bochenek

czy może w tych 1,5 h mieści sie te 20 min i 40 minut zagubiłam się i nie wiem co robić?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
betsetse @ 2 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984242Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i 40 min.odgazować -zagnieść."

czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o co
chodzi?

czyli jesli dobrze rozumiem mam zostawic chleb na 1,5 godziny potem odgazowac po 20 min odgazowac i potem jeszce po 40 zlozyc w
bochenek

czy może w tych 1,5 h mieści sie te 20 min i 40 minut zagubiłam się i nie wiem co robić?
Odgazować po 20 i po 40 minutach od przykrycia (wszystko ma się zmieścić w czasie 1,5 godziny)
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Mojego juz zostalo tylko tyle
icon_smile.gif


trzymiskowy_komp_cc.jpg

qd
 

Załączniki

  • trzymiskowy_komp_cc.jpg
    trzymiskowy_komp_cc.jpg
    32.7 KB · Wyświetleń: 2

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
Stygnie. Na razie go obwąchuję, pachnie cudownie. Już się nie mogę doczekać degustacji
mniam.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
I ja się skusiłam. Pogrzebałam tylko w linku podanym na początku przez Margot i leciutko mu zmieniłam nazwę. Zdecydowanie wolę po angielsku niż po niemiecku.
icon_wink.gif


Wieczorem nastawiłam takie 3 miseczki:
DSC03697.JPG

Piekłam z 1/2 porcji (wszystkiego) w żabkowym garnku. Wyszedł duży bochen.
Jedyna zmiana - to zakwas mam tylko prowadzony na mące żytniej razowej i takiego użyłam.

DSC03699.JPG DSC03706.JPG

Rzeczywiście bardzo smaczny chleb.
 

Załączniki

  • DSC03697.JPG
    DSC03697.JPG
    100.8 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC03699.JPG
    DSC03699.JPG
    27.5 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC03706.JPG
    DSC03706.JPG
    33.4 KB · Wyświetleń: 2

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ale piekne Wasze chleby!
Tak, jak Margot- ciesze sie, ze sie skusilyscie na niego i fajnie, ze Wam smakuje
icon_biggrin.gif


Ja, zabieram sie znow za niego w przyszlym tygodniu
icon_biggrin.gif

 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
Prezentuję mój:

DSC_0165.JPG

Chleb jest fantastyczny, ma już ponad 24 godziny i nic mu to nie zaszkodziło.
 

Załączniki

  • DSC_0165.JPG
    DSC_0165.JPG
    89.7 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ja nadal tylko oglądam, ale przepis wydrukowany i czeka . Długo nie poczeka, może z tydzień, zakwas szczęśliwie żyje.
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
chlebek jest rewelacyjny
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
Margot , Caritko - bardzo Wam za niego dziękuję
bussi.gif


chleb_jts_zorry3.jpg

chleb_jts_zorry1.jpg
 

Załączniki

  • chleb_jts_zorry3.jpg
    chleb_jts_zorry3.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 3
  • chleb_jts_zorry1.jpg
    chleb_jts_zorry1.jpg
    44.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: