JTs Landbrot à la zorra

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Atino
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
knuddelz.gif
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
no to musze Wam wyznac, ze wlasnie upieklam najlepszy chleb na swiecie
icon_biggrin.gif


najpierw troche bylam znerwowana tymi 3 oddzielnymi miseczkami i obiecywalam sobie, ze nastepnym razem wrzuce wszystko do jednego kotla
icon_wink.gif

zrezygnowalam z wyciagania chleba i dopiekania, a pieklam rowno godzine
ale efekt super, zdecydowanie do powtorek i to wielokrotnych (i to ciagle w tych 3 miseczkach...)

wielkie dzieki za przepis
(fotki zrobione, obiecuje sie pochwalic niedlugo )
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
oliweczka @ 15 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=988406no to musze Wam wyznac, ze wlasnie upieklam najlepszy chleb na swiecie
icon_biggrin.gif


najpierw troche bylam znerwowana tymi 3 oddzielnymi miseczkami i obiecywalam sobie, ze nastepnym razem wrzuce wszystko do jednego kotla
icon_wink.gif

zrezygnowalam z wyciagania chleba i dopiekania, a pieklam rowno godzine
ale efekt super, zdecydowanie do powtorek i to wielokrotnych (i to ciagle w tych 3 miseczkach...)

wielkie dzieki za przepis
(fotki zrobione, obiecuje sie pochwalic niedlugo )
banana.gif
banana.gif
banana.gif

taki wpis to się czyta z buźką uśmiechnięta od ucha do ucha
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A powiedzcie mi, czy Wasze "gęste zakwasy" tez były aż tak gęste jak mój? Bo trochę zaniepokojona jestem. Mam go w słoiku, ale prawdę mówiąc, spokojnie można z niego utoczyć kulę i tak go trzymać. Mierzyłam i ważyłam wszystko, nawet nieco więcej wody dałam bo było okropnie gęste ale jest gęste nadal. Bardzo.
A wypadałoby wieczorem zrobić bigę i resztę a jutro go wreszcie upiec.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Margot @ 17 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=989133Były bardzo gęste , możesz spokojnie robić bige (a ładnie rośnie tak?)
Chleb rośnie już w koszyczku jeden a w makutrze drugi bochenek. Ma tak rosnąć do 13-tej ale nie będę mogła wsadzic go od razu do piekarnika, ponieważ muszę wyjść z domu na trochę. Czyli chleb powędruje do lodówki. Caritka tak zrobiła i nie zaszkodziło mu to może i mój tez przetrwa . Upiekę go pewnie dopiero wieczorem albo późnym popołudniem. Oczywiście robię zdjęcia każdego kolejnego etapu. Jak narazie, chleb jest bardzo grzeczny, rośnie tak, jak w przepisie napisano, konsystencję ma idealną. Tylko jest jeden zonk - okazało się że zamiast mąki pszennej razowej, kupiłam żytnia razową. Pani w sklepie musiała się pomylić a ja nie sprawdziłam. Nie mając innego wyjścia, użyłam tej żytniej. Zobaczymy co z tego wyniknie.
gruebel_2.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Jeśli ktoś jeszcze nie piekł tego chleba, niech czym prędzej naprawi to niedopatrzenie. Jak już napisałam, chleb jest w produkcji bezkonfliktowy, nie potrzebuje wymyślnych składników, bo to jest taki prawdziwy chleb, udaje się że tak powiem, mimo wszystko a w smaku jest taki prawdziwy.
Po wyrośnięciu schowałam go do lodówki na kilka godzin, wyjęłam, postawiłam na godzinkę na blacie i do piekarnika. I w tym momencie... przerwa w dopływie prądu
rofl.gif

Szczęściem, ja go dopiero wsadziłam i od razu wyjęłam z powrotem do lodówki. Klops.
Ale po godzinie prąd "wrócił" no i ja od nowa. Miałam problem z jednym bochenkiem bo tak mu się spodobało w makutrze, że nie chciał za nic wyjść. Popędzony, wylazł ciągnąc za sobą jelita. Zwinęłam go jakoś , no i do pieca, bo cóż miałam zrobić. Spęczniał, urósł, jest ok.
Chleby po wyjęciu w pieca spryskałam wodą o okryłam ściereczką aż przestygły, dlatego mają taką pyszną mięciutką skóreczkę. Zawsze tak robię.
Biga, poolisch i zakwas po nocy:
Landbrot_biga_rano.JPG Landbrot_poolish_rano.JPG Landbrot_zakwas_rano.JPG
Drugie odgazowanie:
Landbrot_po_drugim_odgazowaniu.JPG

A tutaj chleb po hibernacji w lodówce:
Landbrot_koszyk_z_lod_wki.JPG Landbrot_z_lodowki_makutra.JPG


 

Załączniki

  • Landbrot_biga_rano.JPG
    Landbrot_biga_rano.JPG
    102.9 KB · Wyświetleń: 3
  • Landbrot_poolish_rano.JPG
    Landbrot_poolish_rano.JPG
    67.5 KB · Wyświetleń: 3
  • Landbrot_zakwas_rano.JPG
    Landbrot_zakwas_rano.JPG
    88.7 KB · Wyświetleń: 3
  • Landbrot_koszyk_z_lod_wki.JPG
    Landbrot_koszyk_z_lod_wki.JPG
    68.4 KB · Wyświetleń: 3
  • Landbrot_z_lodowki_makutra.JPG
    Landbrot_z_lodowki_makutra.JPG
    71 KB · Wyświetleń: 3
  • Landbrot_po_drugim_odgazowaniu.JPG
    Landbrot_po_drugim_odgazowaniu.JPG
    97.9 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
cdn
Gotowe upieczone chlebki:
Landbrot_przekroj.JPG Landbrot_dupka.JPG Landbrot_okr_g_y.JPG

Bardzo polecam ten chleb. U mnie wchodzi na stałe do kanonu. Nawet mój mąż, który musi być marudny jako zodiakalna Panna stwierdził, że to jeden z najlepszych moich chlebów.
 

Załączniki

  • Landbrot_przekroj.JPG
    Landbrot_przekroj.JPG
    92.4 KB · Wyświetleń: 3
  • Landbrot_dupka.JPG
    Landbrot_dupka.JPG
    103.2 KB · Wyświetleń: 3
  • Landbrot_okr_g_y.JPG
    Landbrot_okr_g_y.JPG
    114.8 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Wow, Samanto...- ale super relacja
icon_biggrin.gif
anbetung.gif


Fajnie, ze ten chleb Wam smakuje
icon_biggrin.gif

Pyszny jest, co nie?
icon_biggrin.gif

Wszystkie Wasze zdjecia takie apetyczne
lecker.gif


Ja chcialam piec go wczoraj.. Przygotowalam miski, powyciagalam maki... i kurcze.... w domu ani grama drozdzy...
icon_rolleyes.gif

Myslalam, ze sie wsciekne....
icon_mrgreen.gif

No nic... moze jutro, w koncu kupie drozdze
icon_mrgreen.gif

 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Caritka @ 23 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=991585Wow, Samanto...- ale super relacja
icon_biggrin.gif
anbetung.gif
Dziękuję Caritko
wink.gif

Jednak moja relacja jest niekompletna, muszę dopisać że jeden chleb ważył 811 g, a drugi 806 g. Czyli były dość równe. Co do trwałości, chciałam powiedzieć że oczywiście ukroiłam go jak był jeszcze gorący i był wtedy pyszny, co napisałam. Jednak na drugi i na trzeci dzień był dużo lepszy. Czyli jednak Liska wie co mówi, kiedy radzi kroić chleb dopiero wtedy, gdy dobrze wystygnie.... Ale ja jestem bardzo nieodporna na zapach świeżo upieczonego chleba, niestety.
Resztki chleba zjedliśmy dopiero wczoraj, czyli w piątek. Jasne że nie był to już świeży chleb, trudno tego wymagać po tygodniu od upieczenia , ale nadal smaczny a nie był jakoś specjalnie przechowywany. Siedział normalnie włożony do chlebaka i tyle.
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
ja juz po 2. pieczeniu
icon_smile.gif

rzeczywiscie chleb nic nie traci po kilku dniach i powoli sie starzeje

czytalam Wasze poprzednie komentarze o dosypywaniu maki- u mnie albo maka jest za sucha, albo woda za malo wodnista, bo ja musze dolewac do wszystkich 3 miseczek wody i pozniej przy zarabianiu ciasta od razu wlewam cala wode + jeszcze troche gratis, bo inaczej maka za nic w swiecie by mi sie cala nie zamoczyla
icon_smile.gif

a chleb swietnie trzyma ksztalt i nie rozlazi sie w piekarniku
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O! A ja niczego nie dolewałam ani nie dosypywałam, wszystko tak jak w przepisie.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Kręciołek @ 29 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=993706Zdecydowanie najlepszy chleb jaki upiekłam. Pycha
icon_smile.gif
Troszkę twardą skórkę miał ale może to wina zbyt małej wilgotności w piekarniku?
Spryskałam tylko raz, moze za mało?
Oto niezawodny sposób na pyszną skóreczkę; Chleb po upieczeniu ląduje na kratce, natychmiast go spryskujemy dość śmiało wodą ze spryskiwacza i przykrywamy lnianą ściereczką. I uzbrajamy się w cierpliwość. Gdy chleb przestygnie, skórka jest miękka - ale nie taka kłapciasta - no i pyyszna.....
... a d... rosnie....
 

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
samanta @ 29 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=993917Oto niezawodny sposób na pyszną skóreczkę; Chleb po upieczeniu ląduje na kratce, natychmiast go spryskujemy dość śmiało wodą ze spryskiwacza i przykrywamy lnianą ściereczką. I uzbrajamy się w cierpliwość. Gdy chleb przestygnie, skórka jest miękka - ale nie taka kłapciasta - no i pyyszna.....
... a d... rosnie....
oo, o tym nie słyszałam, muszę wypróbować
icon_smile.gif