Ciasto jabłkowo imbirowe z polewą śmietanową

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Przepis z książki Wyśmienite ciasta serowe Elisabeth Lange
Ksiąąka mocno taka sobie (w składnikach co i rusz figurują jakies zagęstniki i inne "cuda), ale akurat to ciasto wyszło autorce wyśmienicie
icon_smile.gif

CIASTO
1/2; kostki drożdży (użyłam 1 malutkiej)
200 ml mleka
50 g masła
375 g maki
30 g cukru
Szczypta soli
MASA
1 i 1/2; kg jabłek (użyłam 1 kilograma)
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
1 sparzona cytryna
100 g cukru
3 jajka
350 g gęstej śmietany

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, zalać letnim mlekiem
Masło rozpuścić
Do miski wsypać mąkę, wlać masło, resztę cukru i sól.
Wlać do miski mleko z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiać (mikserem) tak długo aż z ciasta utworzy się kula, która będzie odchodziła od dna.
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Uformować niewysoki brzeg.
Jabłka obrać, usunąć pestki i pokroić. Ja pokroiłam w dość drobne kawałki, żeby przyjemniej się jadło
icon_smile.gif

Imbir obrać i posiekać (starłam) i dodać do jabłek.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wlać do jabłek
Dodać 50 g cukru i wymieszać.
Mieszankę owocową rozłożyć na cieście ciasto piec około 20 minut w 200 stopniach.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać resztę cukru. Polać ciasto
Zapiekać kolejne 30 minut
27704_1429332263906_1550831817_31024349_8070257_n.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: