Zakwas pszenny na kartoflu

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Na surowym i kombinuję, żeby sie udał za pierwszym razem, bo potrzebuję spektakularnego efektu
gruebel_2.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Polecam przepis, który spokojnie mozna upiec BEZ dodatku czosnku. I wychodzi na tkim mlodym zakwasie. Zresztą, w komentarzach Margot wlasnie pisze, ze piekła bez czosnku niedziwedziego i tez byl dobry.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Oto materiał poglądowy. Można?
Można. Polecam :

chleb_na_zakwasie_z_ziemniaka.jpg
 

Załączniki

  • chleb_na_zakwasie_z_ziemniaka.jpg
    chleb_na_zakwasie_z_ziemniaka.jpg
    64.4 KB · Wyświetleń: 0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
dzisiejszy z sezamem i czarnuszką
 

Załączniki

  • chleb_sezamkowy_z_czarnuszk_.jpg
    chleb_sezamkowy_z_czarnuszk_.jpg
    87.4 KB · Wyświetleń: 0

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
doris71 @ 17 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401925dzisiejszy z sezamem i czarnuszką
Ależ efektownie to wygląda, bede musiala odgapic !

Widzę, że zostałaś wielbicielką tego zakwasu!

Ja mam swoj żytni prowadozny od 5,5 roku i inne robię tylko dla eksperymentu.
Chleb najczęściej pieke polski albo wiejski francuski.Dla chopa.
Żytni razowy żołnierski dla syna.

A ja od czsu półpaśca wcale nie jem chleba, żaden mi nie smakuje
icon_sad.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Qd ja marzyłam o chlebku na zakwasie od dawna a ten taki prosty, przystępny, dziękuję
anbetung.gif

zakwas żytni poza moim zasięgiem, przynajmniej na razie,
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
doris71 @ 17 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401936Qd ja marzyłam o chlebku na zakwasie od dawna a ten taki prosty, przystępny, dziękuję
anbetung.gif

zakwas żytni poza moim zasięgiem, przynajmniej na razie,
No nie żartuj... jak można tak okrutnie mnie w konia robic?

Masz gotowy zakwas ( ten na kartoflu), więc żeby otrzymać zakwas żytni wystarczy 1 łyżka odłożona do słoika; dosypujesz do tego samego słoika 2-3 łyżki mąki razowej żytniej typ 2000, dolewasz tyle samo wody, albo i 2 łyżki więcej i masz za 24 godziny gotowy zakwas żytni. Część wykorzystujesz do pieczenia ( zwykle wystarcza 1 łyżka + woda i mąka żytnia w ilości podanej w przepisie, na noc), a resztę chowasz do lodówki i dokarmiasz - wszystko w wątku mirabbelki o zakwasie!!!!
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Czy na tym zakwasie mozna piec wszystkie chleby czy tylko jakies okreslone? Chcialabym upiec chleb jogurtowy i z siemieniem lnianym. Nada sie?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
mam nadzieje ze qd sie nie pogniewa jesli wstawie zdiecia mojego chleba
ale z gotowanego ziemniaka.
Chleb rosl jak szalony bardzo latwy w wykonaniu no i smaczny.

chleb_z_kartofla_002.jpg
 

Załączniki

  • chleb_z_kartofla_002.jpg
    chleb_z_kartofla_002.jpg
    194.1 KB · Wyświetleń: 0

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
No wiesz co qd? Czuje sie zazdrosna. Doris chlebki chwaliłaś, Roman też, a moje na zdjęciu? Na Twoim zakwasie z ziemniakiem?

rofl.gif
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Przyszłam powiedzieć że mój zakwas szaleje w lodówie, chyba się nie zepsuł, mam nadzieję.

Jolan, Roman piękne chleby
handclasp.gif