Jedno z moich ulubionych ciast, choć robiłam je tylko 2 razy
I to bardzo dawno temu, ale dzisiaj odszukałam przepis, więc wklepię
2,5 szklanki mąki
4 jaja
3/4 szklanki oliwy
250 g cukru
3/4 szklaki białego musującego wina
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ew aromat waniliowy
Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Nadal ucierając powoli dodawać mąkę z proszkiem i olej. dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i ew aromat. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej, piec aż boki i wierzch się zrumienią w 180*C.
Ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne, nie czuć szampana. Myślę ze można zastąpić każdym napojem gazowanym, uzyskując różne efekty

I to bardzo dawno temu, ale dzisiaj odszukałam przepis, więc wklepię
2,5 szklanki mąki
4 jaja
3/4 szklanki oliwy
250 g cukru
3/4 szklaki białego musującego wina
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ew aromat waniliowy
Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Nadal ucierając powoli dodawać mąkę z proszkiem i olej. dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i ew aromat. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej, piec aż boki i wierzch się zrumienią w 180*C.
Ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne, nie czuć szampana. Myślę ze można zastąpić każdym napojem gazowanym, uzyskując różne efekty

Ostatnią edycję dokonał moderator: