Babka szampańska

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Jedno z moich ulubionych ciast, choć robiłam je tylko 2 razy
icon_mrgreen.gif

I to bardzo dawno temu, ale dzisiaj odszukałam przepis, więc wklepię

2,5 szklanki mąki
4 jaja
3/4 szklanki oliwy
250 g cukru
3/4 szklaki białego musującego wina
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ew aromat waniliowy

Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Nadal ucierając powoli dodawać mąkę z proszkiem i olej. dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i ew aromat. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej, piec aż boki i wierzch się zrumienią w 180*C.

Ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne, nie czuć szampana. Myślę ze można zastąpić każdym napojem gazowanym, uzyskując różne efekty
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
hm...a to białe wino to tak w trakcie ucierania popijać, tak? hihihi...

a poważnie to kiedy należy to wino wmieszać?
 

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
A szampan dodac przed bialkiem , czy po?
Optuję za "przed"...ale sama powiedz...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Popijać można to co w butelce zostało
icon_mrgreen.gif

uciekło mi to winko, dodać je razem z oliwą do koglu-moglu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Piekłam kiedyś coś podobnego, nawet nie zdziwiłabym się jakby to było to samo , ale przepis zaginął w mrokach dziejów. Było rzeczywiście bardzo puszyste i wilgotne, trzeba będzie upiec dla przypomnienia.