- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
wspaniałe, pyszne , proste , wpisuje tu przepis coby mi się nie zawieruszył
znalazłam go na tym znakomitym blogu Japońska kuchnia Karoliny i za Karoliną cytuje przepis
Kruche ciasteczka z mąki sojowej kinako
200 g mąki zwykłej
60 g mąki sojowej(ja ją podprażyłam na suchej patelni)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
80 g cukru ( dałam beżowy , trzcinowy)
110 g masła lub margaryny
Sezam -ile kto lubi (nie dałam bo nie zauważyłam ,ze jest w składnikach
)
Przygotowanie:
W naczyniu utrzeć na białą masę masło z cukrem. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę sojową, zwykłą i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z masą cukrową. Na koniec dodać sezam i wymieszać. Tak przygotowaną masę uformować w płaski pasek, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Masę wyjąć z lodówki i pokroić ją na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 170℃ i piec 15 minut na złoty kolor.
znalazłam go na tym znakomitym blogu Japońska kuchnia Karoliny i za Karoliną cytuje przepis

Kruche ciasteczka z mąki sojowej kinako
200 g mąki zwykłej
60 g mąki sojowej(ja ją podprażyłam na suchej patelni)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
80 g cukru ( dałam beżowy , trzcinowy)
110 g masła lub margaryny
Sezam -ile kto lubi (nie dałam bo nie zauważyłam ,ze jest w składnikach


Przygotowanie:
W naczyniu utrzeć na białą masę masło z cukrem. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę sojową, zwykłą i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z masą cukrową. Na koniec dodać sezam i wymieszać. Tak przygotowaną masę uformować w płaski pasek, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Masę wyjąć z lodówki i pokroić ją na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 170℃ i piec 15 minut na złoty kolor.
