Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robiłam go wielokrotnie, zmieniając niektóre składniki i zawsze udawał się znakomicie. Jest łagodniejszy w smaku niż kurczak po węgiersku, co nie oznacza, że jest gorszy. Jest po prostu inny i na swój sposób wyborny. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 kurczak około 1,2 kg (ja zwykle biorę 6 górnych części udek kurczaka)
10 dkg masła (lub pół na pół masło z olejem)
1 prawie czubata łyżeczka mąki
1/4 litra wody (ja biorę bulion z kostki)
30 - 40 dkg średnich pieczarek
1 drobno posiekana cebula
3/4 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1/8 l (pół szklanki) kwaśnej śmietany (22%)
sól, pieprz
koperek i natka posiekane do posypania
Kurczaka po umyciu i osuszeniu dzielimy na porcje. Oprószamy solą i pieprzem. W dużej patelni lub rynce do duszenia rozpuszczamy masło lub masło z olejem i smażymy porcje kurczaka po 10 minut z każdej strony tak, by się pięknie przyrumieniły. Podsmażone kurczaki wyjmujemy z naczynia, na tłuszcz zaś wsypujemy mąkę. Gdy mąka się lekko zrumieni, dolewamy, pilnie mieszając, szklankę wody lub bulionu (polecam bulion). Do uzyskanego w ten sposób sosu wkładamy oczyszczone i podzielone na ćwiartki pieczarki, posiekaną cebulę, wino i obsmażone kawałki kurczaka. Naczynie przykrywamy i zawartość dusimy na małym ogniu, by sos zgęstniał, zaś porcje kurczaka "doszły" w sosie. Gdy kurczak jest miękki, sos podprawiamy śmietaną, solimy do smaku i wyłożoną na salaterkę potrawę suto posypujemy posiekanym koperkiem zmieszanym pół na pół z natką pietruszki. Oddzielnie podajemy młode ziemniaki, puree ziemniaczane lub ryż wypieczony na sypko.
Składniki
1 kurczak około 1,2 kg (ja zwykle biorę 6 górnych części udek kurczaka)
10 dkg masła (lub pół na pół masło z olejem)
1 prawie czubata łyżeczka mąki
1/4 litra wody (ja biorę bulion z kostki)
30 - 40 dkg średnich pieczarek
1 drobno posiekana cebula
3/4 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1/8 l (pół szklanki) kwaśnej śmietany (22%)
sól, pieprz
koperek i natka posiekane do posypania
Kurczaka po umyciu i osuszeniu dzielimy na porcje. Oprószamy solą i pieprzem. W dużej patelni lub rynce do duszenia rozpuszczamy masło lub masło z olejem i smażymy porcje kurczaka po 10 minut z każdej strony tak, by się pięknie przyrumieniły. Podsmażone kurczaki wyjmujemy z naczynia, na tłuszcz zaś wsypujemy mąkę. Gdy mąka się lekko zrumieni, dolewamy, pilnie mieszając, szklankę wody lub bulionu (polecam bulion). Do uzyskanego w ten sposób sosu wkładamy oczyszczone i podzielone na ćwiartki pieczarki, posiekaną cebulę, wino i obsmażone kawałki kurczaka. Naczynie przykrywamy i zawartość dusimy na małym ogniu, by sos zgęstniał, zaś porcje kurczaka "doszły" w sosie. Gdy kurczak jest miękki, sos podprawiamy śmietaną, solimy do smaku i wyłożoną na salaterkę potrawę suto posypujemy posiekanym koperkiem zmieszanym pół na pół z natką pietruszki. Oddzielnie podajemy młode ziemniaki, puree ziemniaczane lub ryż wypieczony na sypko.
Ostatnią edycję dokonał moderator: