IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pianka jabłkowo-jogurtowa
inula
post 20 Jun 2010, 08:32
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.086
Dołączył: 4-November 08
Skąd: Goleniów
Użytkownik nr: 12.086



Nie znalazłam takiego przepisu na cinie, więc wklepuję:
Przepis znalazłam w "Poradniku domowym" pod hasłem "Lekko, zdrowo, jogurtowo". Autorką artykułu jest pani Nina Kosińska.

Składniki:

SPÓD:
30 dag herbatników pełnoziarnistych
(u mnie wymieszane lidlowe ciastka z płatkami owsianymi z czekoladowymi Chabrior)
10 dag masła
szczypta cynamonu

PIANKA:
2,5 szklanki jogurtu naturalnego
(dałam 3 jogurty Pilos, po 200 g każdy)
250 g naturalnego serka kremowego (dałam lidowy serek homogenizowany Pilos)
0,5 szklanki kremówki (dałam całą kremówkę, coś około szklanki bo nie chciałam aby mi stała)
2-3 łyżki cukru (nie miałam wanilii więc dałam cukier waniliowy)
8 łyżeczek żelatyny instant
1/2 laski wanilii
łyżeczka skórki otartej z cytryny

(ja dodałam jeszcze 3 łyżki cukru pudru, bo było mi za mało słodkie, być może dałam za dużo skórki bo nie łyżeczkowałam tylko starłam z jednej cytryny icon_mrgreen.gif )

WIERZCH:
1,5 opakowania galaretki agrestowej
2 zielone jabłka
(dałam czerwone)
2 szklanki soku z jabłek

Spód:
herbatniki zemleć, wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem. Wyłożyć nim dno tortownicy (u mnie 26 cm). Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Pianka:
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Wanilię przekroić, miąższ rozetrzeć z cukrem. Jogurt ubić z rozpuszczoną żelatyną, wanilią z cukrem, skórką cytrynową i serkiem. Wymieszać z ubitą kremówką. Tężejącą piankę wylać na spód. Wstawić do lodówki.

Wierzch:
Galaretki rozpuścić w gorącym soku jabłkowym, wymieszać z pokrojonymi w drobną kosteczkę jabłkami, wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na zastudzoną piankę. Wstawić do lodówki. Gdy deser zakrzepnie, pokroić na porcje i podawać.

Załączony plik  pianka_jab_kowo_jogurtowa.jpg ( 117.74K ) Suma pobrań: 8
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 20 Jun 2010, 17:38
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Mniam lecker.gif
Ale czy ta kremówka jest konieczna? Mogłabym za nią więcej jogonata dać icon_question.gif gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 20 Jun 2010, 18:07
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



CYTAT(Ilona @ 20 Jun 2010, 18:38 ) *
Mniam lecker.gif
Ale czy ta kremówka jest konieczna? Mogłabym za nią więcej jogonata dać icon_question.gif gruebel_2.gif


Ilonka, ja myślę, że bez kremówki się obejdzie. Możesz ją zastąpić jogurtem śmiało. daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
inula
post 20 Jun 2010, 18:34
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.086
Dołączył: 4-November 08
Skąd: Goleniów
Użytkownik nr: 12.086



też uważam, że spoko można zastąpić ją jogurtem, bo przecież całość i tak wiąże żelatyna icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 20 Jun 2010, 18:35
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Dzisiaj robiłam porzadki w szafkach kuchennych (i nie tylko dump.gif ) i znalazłam 2 paczki agaru. Musze go zuzyć w końcu daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 7th December 2019 - 20:11