- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Bardzo smaczna tarta , przepis znaleziony przez Poleczkę
Migdałowa tarta z truskawkami
Na formę o średnicy 26.5cm-moja miała 28 cm i tak ledwo masę zmieściłam , trochę wykipiało
Spód tarty I
350g mąki pszennej(krupczatki i mąki semoliny w stosunku 1:1)
225g zimnego masła, podzielonego na kostki
100g drobnego cukru do wypieków
żółtka z 3 dużych jajek
Mąkę przesiać do miski.
Dodać cukier, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut.
Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Wystudzić.
Nadzienie tarty
350g niesolonego masła
175g cukru
350g mielonych migdałów
4 duże jajka
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów).
Dodajemy mielone migdały i miksujemy.
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do upieczonego spodu i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg 140, gaz 3).
Studzimy na kratce.
Wierzch tarty
1kg dojrzałych truskawek
cukier puder
opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu
Truskawki kroimy wzdłuż na ćwiartki( ja na plastry),
(jeśli używamy alkoholu to przekładamy je do miski i delikatnie mieszamy z alkoholem).
Układamy je na wierzchu wystudzonej tarty i posypujemy cukrem pudrem.


Migdałowa tarta z truskawkami
Na formę o średnicy 26.5cm-moja miała 28 cm i tak ledwo masę zmieściłam , trochę wykipiało
Spód tarty I
350g mąki pszennej(krupczatki i mąki semoliny w stosunku 1:1)
225g zimnego masła, podzielonego na kostki
100g drobnego cukru do wypieków
żółtka z 3 dużych jajek
Mąkę przesiać do miski.
Dodać cukier, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut.
Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Wystudzić.
Nadzienie tarty
350g niesolonego masła
175g cukru
350g mielonych migdałów
4 duże jajka
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów).
Dodajemy mielone migdały i miksujemy.
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do upieczonego spodu i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg 140, gaz 3).
Studzimy na kratce.
Wierzch tarty
1kg dojrzałych truskawek
cukier puder
opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu
Truskawki kroimy wzdłuż na ćwiartki( ja na plastry),
(jeśli używamy alkoholu to przekładamy je do miski i delikatnie mieszamy z alkoholem).
Układamy je na wierzchu wystudzonej tarty i posypujemy cukrem pudrem.
