Dorsz w papryce*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Co prawda to jeszcze nie sezon na paprykę, ale postanowiłam zrobić tę rybę, bo miałam ochotę na takie połączenie. Wyszła bardzo dobra, a przepis znalazłam w "Kuchni kresowej" dodatku do Poradnika domowego. Zmieniłam tylko sposób obierania papryki ze skórki, ale o tym w przepisie. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
4 filety z dorsza lub innej ryby o białym mięsie (ja wzięłam tytułowego dorsza)
3 czerwone papryki
mąka
olej
3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego (wzięłam śmietanę 22 %, bo jogurt zazwyczaj mi się warzy)
sól
słodka papryka w proszku ( spora szczypta do smaku)

W przepisie proponują sparzyć wrzatkiem papryki, póżniej zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Nigdy tak nie robiłam, więc żeby mieć pewność, że się uda, opiekłam papryki w piekarniku (już oczyszczone) i kiedy skórka sciemniała, włożyłam do foliwego woreczka, a po ostudzeniu obrałam bez żadnych kłopotów.
Filety rybne obtoczyłam w mące, strząsając jej nadmiar, i usmażyłam na oleju na złoty kolor z każdej strony. Następnie przełożyłam rybę do lekko wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypałam pokrojoną w paseczki papryką.
Śmietanę przyprawiłam solą i papryką w proszku, polałam rybę i wstawiłam do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem. Może być też puree ziemniaczane albo ryż wypieczony na sypko, a na przykład na kolację z chrupiącą bagietką.
Nie napisałam na początku, ale ryby trzeba posolić przed smażeniem. Można też skropić je sokiem z cytryny i pozostawić jakiś czas, żeby były bardziej jędrne i nie rozpadały sie przy smażeniu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
anbetung.gif
Zdjecie poproszę
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przykro mi, ale nie ma. Z reguły nie robię zdjęć, bo nie mam aparatu. Oprawa reporterska trafia mi się rzadko, jak zaproszę kogoś z aparatem. Staram się tak pisać przepisy, żeby obrazowo wyrażały to, co mają przedstawiać. Przepraszam za tę niedogodność.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Seniorko, nie masz za co przepraszać. Fileta z dorsza każdy widział, a zapieczonego w sosie śmietanowym z kawałkami papryki naprawdę nietrudno sobie wyobrazić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: